Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чай от банан – здравословни ползи и рецепти за приготвяне

Чаят от банан е известен със способността си да подобрява съня. В тази статия ще разгледаме и други ползи от тази нестандартната напитка

Чай от банан
Бананите са богати на витамин B6, магнезий, калий и манган

Много хора знаят, че банановият чай преди лягане успокоява нервите и благоприятства съня. Малко известен факт е, че напитката е източник и на други ползи за здравето. Бананите са богати на витамин B6, магнезий, калий и манган, а под формата на чай можете да извлечем най-много от тези вещества.

 

Тук ще ви запознаем с предимствата, които носи необичайният чай, предвид състава си, както и начина, по който да го приготвите.
  1. Подпомага съня

Високите нива на триптофан, серотонин и допамин, които съдържа чаят, имат силно влияние върху качеството на съня. Тези химикали не се намират във високи концентрации в самия плод, но по-големи количества от тях се откриват в кората. Консумирането на чаша чай от бананова кора понижава и нивата на стрес.

  1. Регулира кръвното и предпазва сърцето

Бананите са известни със съдържанието си на калий, който е изключително полезен за сърдечно-съдовтата система. Той е вазодилататор (има свойството да разширява кръвоносните съдове), уравновесява баланса на течностите в тялото, намалява кръвното налягане, натоварването на артериите и кръвоносните съдове.

  1. Отразява се добре на емоционалното състояние

Допаминът и серотонинът, които се съдържат в банановия чай, подобряват настроението, тъй като те са невротрансмитери, отговорни за доброто настроение и щастието.

  1. Заздравява костите

Една от ползите на пиенето на чай от бананови кори е, че той съдържа манган и магнезий, които подобряват плътността на костите. Приемането на тези основни витамини и минерали може да помогне за забавяне или пълното предотвратяване на остеопорозата с напредването на възрастта.

  1. Подобрява храносмилането

Извеснто е, че калият и магнезият подпомагат функцията на гладката мускулна тъкан, което е важно за храносмилателния тракт. Приемът на чай от банан подобрява перисталтиката, а според някои натуропати има благоприятен ефект при запек, подуване на корема и спазми.

  1. Подобрява имунитета

В състава на вкусния тропически плод влизат и витамините C и А. И двата витамина са ключови за функционирането на имунната защита. Те имат и антиоксидантни свойства. Витамин C стимулира производството на бели кръвни клетки, а витамин A е много полезен за очите.

  1. Спомага за регулиране на теглото

Бананите са богати на разтворини и неразтворими фибри, които подобряват храносмилането, потискат апетита и стимулират метаболизма. Плодът ви кара да се чувствате сити, благодарение на съдържащите се в него триптофан, допамин и серотонин.

 

Как да си приготвите чай от банан?

Приготвянето на бананов чай е изключително лесно. Всичко, което ви е нужно е 1 био банан, гореща вода, канела и мед. Препоръчително е да го пиете преди лягане, за да се възползвате от отпускащия му ефект.

  1. Чай от банан

Ще са ви нужни:

  • 1 банан
  • 2 чаши вода
  • канела
  • 1 супена лъжица мед

Начин на приготвяне:

Отрежете краищата на банана и го оставете да поври във водата в продължение на 10 минути. Препоръчителн е да не го белите, защото кората съдържа много полезни хранителни вещества, но ако не е био, най-добре го обелете, за да не извлечете и вредните вещества, с които е пръскан. След като поври прецедете течността и я изсипете в любимата си чаша, добавете мед и канела на вкус и се насладете на напитката.

  1. Чай от бананова кора

Освен от целия плод, може да си приготвите чай и само от кората. Важно е кората да е от натурално отгледан банан, защото ако е пръскан с пестициди, голяма част от тях се отлагат нея. В края на статията ще прочетете как може да се избавите от пестицидите, при положение, че не сте сигурни в произхода на плода. Също така е препоръчително да използвате по-зелени банани, защото тяхната кора е по-наситена с хранителни вещества и пробиотици, които спомагат за отслабване.

Ще са ви нужни:

  • 1 бананова кора
  • 2 чаши вода
  • канела

Начин на приготвяне:

Отрежете краищата на кората, след което я оставете да поври в продължение на 10 минути. Прецедете напитката и добавете канела и мед на вкус, след което може да й се насладите.

 

Противопоказания и дневна доза:

Пренасищането с калий е опасно и може да доведе до гадене, виене на свят, повъщане и стомашни проблеми. Точно за това е изключително важно да не превишавате дневната доза от 1-2 чаши бананов чай на ден.

Именно заради високото съдържание на калий не е препоръчително този чай да се консумира от хора, които страдат от бъбречни заболявания.

Ако ще използвате кората (без да сте сигурни в произхода на банана), накиснете я предварително във вода, за да може да се отделят вредните пестициди и други вещества, използвани за отглеждането и съхранението на плода.

Източник: www.organicfacts.net; https://www.herzindagi.com/health/

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Чай от банан – здравословни ползи и рецепти за приготвяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *