Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли херпес зостер да доведе до парализиране?

Хората с тази болест са значително по-прeдразположени към развитие на такова страшно заболяване, като множествена склероза, което в крайна сметка води до пареза на различните нер­ви. Тези изводи са направени от изследователи от университета в Тайван и са публикувани в юнския брой на популярно медицинско списание. Учените не са сигурни дали именно вирусът на този херпес предизвиква множествена склероза, но смятат, че съществуват няколко вероятни механизъма за та­кова влияние, което провокира възникване на това нервно заболяване. Според авторите на разработ­ката хората, преживели пристъп на херпес, 4 пъти повече рискуват да се разболеят от множествена склероза, и то само след една година. Един от 10 хиляди човека страда от този вид вирусен херпес.

Нека припомним: Херпес зостер е заболяване, предизвикано от активизиране на вируса на вари­целата. След прекарана варицела вирусът остава в организма в дремещо състояние. Предполага се, че се „крие“ в нервните влакна.

Множествената склероза се развива в резул­тат на увреждане обвивките на нервните стволове и нарушаване на тяхната проводимост. Най-веро­ятно и едното, и другото заболяване възникват в резултат на нарушения в имунитета.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *