Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проктолог – за симптомите, които предупреждават за рак на дебелото черво

Безопасната порция червено месо е 300 грама на седмица. А дюнерите, колбасите и сладкишите са най-късия път към рак на дебелото черво


Защо всеки пети пациент с рак на дебелото черво е под 40 години? Какви „заповеди“ трябва да се спазват, за да се намали рискът от злокачествени чревни тумори ? Как са свързани хемороидите и ракът? Петър Църков, професор и доктор на медицинските науки, разкрива неочаквани подробности за опасното заболяване.

Предвестници на неприятностите: какъв е мащабът на проблема, има ли много пациенти с рак на дебелото черво?

Професор Петър Църков, проктолог

По цял свят – Европа, САЩ, Япония, Австралия и др. – честотата нараства сред младите хора под 40 години, а при по-възрастните намалява. Вероятно това подмладяване е свързано с променената среда на живот и хранителните навици. Ракът на дебелото черво заема трета позиция сред онкологичните заболявания в световен мащаб.

Кои са най-честите симптоми – кървене и болка?

За съжаление това не е така, категоричен е професорът. Най-честият симптом, който се наблюдава при повечето пациенти, които никога преди не са виждали кръв в изпражненията си, е промяна в движението на червата. Например диарията или запекът са по-чести, честотата на изпразване, цветът и консистенцията на изпражненията се променят. Всички отклонения от акта на дефекация, който е познат на всеки човек, са микро-предвестници и основателна причина да се направи колоноскопия. Днес това е единственият метод, който осигурява пълна диагноза.

Вторият по честота симптом са патологичните примеси във фекалиите и кръвта заема водещото място сред тях. Освен това може да има слуз или несмляна храна.

Друг важен симптом за рак на дясната половина на дебелото черво е анемията, която се открива след изследване на кръвта.

Анемията е просто крещяща причина за колоноскопия за всички, без изключение. Дори и да се установи, че има хематологична причина за това. Защото едното не изключва другото.

Болката и запушването, подуването на корема, повръщането, които често се наричат ​​симптоми на рак на дебелото черво, за съжаление са признаци на напреднал стадий. След като се диагностицират, става ясно, че помощта, която би могла да бъде доста ефективна, вероятно ще закъснее.

Срамът не убива, но ракът на дебелото черво – да!

При 5% от пациентите в ранен стадий дори не се извършва хирургическа интервенция, в пълния смисъл на думата. Специалистите по ендоскопия премахват тумора чрез колоноскоп. При първия и втория стадий от заболяването вероятността за възстановяване е по-висока от 90%. Девет от десет души се възстановяват. Нещо повече, повечето от тях успяват да извършат операция за запазване на органите. При 80% пациентите с 3-ти стадий на болестта се наблюдава 5-годишна преживяемост.

При 4-ия стадий на заболяването картината е тъжна. От група пациенти с отдалечени метастази оцелява всеки десети. Затова трябва да посетите лекар навреме. Не се колебайте и направете колоноскопия. Срамът не убива, но ракът на дебелото черво в напреднала фаза – да.

Казват, че хемороидите могат да се превърнат в рак. Вярно е?

Преди няколко години щях да отговоря категорично не, споделя професор Църков. Хемороидите сами по себе си не водят до рак. Но статистическите проучвания показват, че при пациенти с диагностициран рак на дебелото черво проявите на хемороидална болест се отбелязват на по-високо ниво, отколкото при тези без рак. По всяка вероятност процесите, водещи до образуването на рак, са свързани с тези промени, които могат да доведат до образуването на хемороидална болест. Организмът е едно цяло. Едно заболяване може да се развие независимо от друго, но има подобни тригери.

Например обездвижването, лошите хранителни навици, склонност към запек и т.н. Това е, което води до образуването на хемороиди и рак. Ето защо, ако имате хемороиди, трябва да помислите за колоноскопия.

Шест „заповеди“ на професор Църков

Не може:

– да консумирате червено месо. „И колбаси ли не може?“, питат хората. Те са на първо място. Наденички, салами, шунки, луканки и всички месни деликатеси, които са изложени на витрината в повечето хранителни магазини. Неправилната диета е най-лошият враг, който води до рак на дебелото черво.

– да пушите и да пиете алкохол. Пушенето увеличава риска от заболяване с близо 2 пъти. За съжаление, не само силните алкохолни напитки, както се смяташе по-рано, но и бирата и виното в прекомерни количества също водят до увеличаване на риска от онкологично заболяване с 1,5 пъти.

– да ядете често висококалорични храни като кифлички, заводски хляб, нишестени храни, тестени изделия и др.

– да прекалявате със захарта. Сладките са пътят към затлъстяването. А мазнините са източник на хронично възпаление, което задейства мутационен механизъм в дебелото черво. А това води до риск от развитие на рак на дебелото черво.

Може:

– всичко, но в разумни количества. Да, червеното месо увеличава риска, но това не означава, че изобщо не може да се консумира. Безопасно количество е 300 грама на седмица. Това е една хубава пържола на всеки седем дни. Ако все пак сте я прекарали с чаша вино, халба бира или чаша силен алкохол, сте взели седмичната си дажба от вредна храна.

Следователно, по-нататък – без кифли, захар, сладолед и торти. Яжте пиле, зеленчуци (но не и картофи). Тиквичките, зелето, морковите само на пръв поглед изглеждат скучни и еднообразни. Всяка домакиня е в състояние да направи разнообразни рецепти от тях. Ако слагате здравословна храна в чинията си, но в същото време ядете червено месо, кифлички, пиете чай и кафе с 3-4 супени лъжици захар, пушите и употребявате редовно алкохол, тогава неизменно ще провокирате появата на рак на дебелото черво.

И все пак първата причина за смърт са сърдечно-съдовите заболявания, диабетът също става водещ. Всички тези болести са провокирани от затлъстяването. Трагедия е, когато млади хора излизат от кабинета на проктолога с диагноза рак на дебелото черво. Затова бъдете внимателни. И не забравяйте – ако имате някакви съмнения – направете колоноскопия!

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *