Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Емоциите, двигателят на живот

Може ли да се контролират емоциите? Да, добрата оценка на ситуацията ни спасява от желанието да реагираме гневно в определени моменти. Когато се огледаме виждаме различни лица: усмихнати лица, тъжни лица, учудени лица, изкривени лица от болка и др. Лицето  ни изразява това ,което чувстваме отвътре, то е огледало на нашите емоции. Емоциите са краткосрочни физиологични състояния, които се различават по интензивност. Има два вида емоции: положителни и отрицателни. Радостта е единствената положителна емоция, а отрицателните емоции са няколко страх, тревожност, гняв, отвращение и тъга. При това положение възниква въпросът: Каква е ролята на емоциите и защо има само една положителна емоция и такова разнообразие от негативните емоции?

Емоциите са двигателят на живота, поради факта, че те създават определено поведение на човека и го поддържат. Добре известно е, че когато сме щастливи тялото ни освобождава сератонин и захар, което предизвиква състояние на комфорт, а също така и укрепва имунитета. Що се отнася до негативните емоции, нещата са различни. Всеки тип емоция принадлежи към различен тип поведение. Например, когато видим огън срахът прави така ,че от тялото ни се освобождава адреналин и или бягаме или имаме смелостта да се върнем и да помогнем за спасяването на хората. Когато се случи нещо лошо не е необходимо да се отговори по негативен начин. Когато някои загуби работата си например, той може да оцени обстоятелствата по два различни начина. Има такива, които метафорична казано ще си помислят, че е дошъл краят на света и други, които ще осъзнаят, че това е една промяна в живота им която може да е за добро да намерят нова работа и да бъдат по-добре платени. Вторият вид оценка, която човек може да направи е за да се спрат негативните емоции.

Затова е изключително важно да направим мъдра оценка на ситуациите, защото различните видове емоции водят до различни видове поведение. Контролирането на емоциите ни е от съществено значение за психичното ни здраве.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *