Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Шафран – научно доказаните ползи за здравето на най-скъпата подправка

Вкусната подправка шафран носи редица здравословни качества, за които дори не подозирате

Шафран
Лечението на сексуални проблеми е една от традиционните употреби на подправката от древността

Шафран – това е подправка, която се добива от цветовете на минзухара. Използва се за лечебни цели от древни времена, особено в Близкия изток и Гърция. Съвременните изследвания подкрепят ползите на шафрана при състояния, които варират от възпаления до депресия.

„Шафранът е най-скъпата подправка в света, защото събирането на реколтата се извършва изцяло на ръка”, казва д-р Кристин Бишара, основател на „From Within Medical” в Ню Йорк. Въпреки цената, все повече хора се интересуват от здравословните качества на подправката.

Билката се слави с лечебните си способности, защото съдържа повече от 150 химични съединения, които оказват значително влияние върху здравето.

Кристин Бишара
д-р Кристин Бишара, основател на „From Within Medical” в Ню Йорк.

Ето някои от научно подкрепените ползи за здравето, които носи шафранът:

 

  1. Подобрява настроението и подпомага борбата с депресията

Билката е най-известна с положителните ефекти, които има върху емоционалното състояние. Всъщност някои изследвания показват, че шафранът предпазва от и помага за лечението на депресия.

Проучване от 2019 година установява, че при лека и умерена депресия, подправката има значителен ефект върху подобряването на състоянието. Изследователите са установили, че фармакологичните дози изсушен екстракт от шафран имат въздействие върху невротрансмитерите, включително серотонина.

 

  1. Има противовъпалителни свойства и е силен антиоксидант

Д-р Бишара казва, че шафранът съдържа няколко антиоксиданта, включително:

  • Кроцин
  • Шафранал
  • Пикрокроцин

Тези антиоксиданти предотвратяват увреждането на клетките и намаляват риска от появата на някои заболявания.

„Шафранът има мощни противовъзпалителни свойтва, които доказано действат благоприятно при сърдечни заболявания, затлъстяване, болест на Алцхаймер и диабет”, допълва още докторката.

 

  1. Спомага за сексуалното и репродуктивно здраве

Лечението на сексуални и репродуктивни проблеми е една от традиционните употреби на подправката от дълбока древност.

Проучване проведено през 2008 година установява, че жените приемали 30 мг. шафран дневно, са имали по-слабо изразени симптоми на ПМС в сравнение с жените, които са получвали плацебо лечение.

Друго изследване от 2012 година стига до извода, че 30 мг. шафран дневно противодейства на страничните ефекти на лекарствата против депресия. Антидепресантите често са причина за нарушена сексуална функция при жените, включително липса на възбуда, вагинална сухота и болка по време на полов акт.

Специалистите в сферата твърдят, че 200 мг. шафран на ден могат да увеличат продължителността на ерекцията при мъжете, борещи се с еректилна дисфунцкия.

 

Заключение:

Дори и да не страдате от депресия или сексуани проблеми не е лоша идея да добавите шафран в диетата си. Д-р Бишара препоръчва да си приготвите чай от шафран, като кипнете няколко кичура във вода и добавите мед за сладост. Като подправка може да го добавите към ориз, яйца, морски дарове и пиле.

Докторката съветва да се консултирате с медицинско лице, преди да включите подправката в диетата си или да я приемате под формата на хранителна добавка.

Източници: https://www.msn.com; https://fromwithinmedical.com; https://ekarus.com

Камагра
Камагра – при нарушена сексуална функция

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Шафран – научно доказаните ползи за здравето на най-скъпата подправка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *