ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо трябва да прегледате черния дроб, ако не можете да отслабнете?

Последни проучвания на британските учени разкриха, че чернодробните заболявания могат да бъдат една от възможните причини за наднормено тегло

черния дроб
Заболяванията на черния дроб протичат почти без симптоми

Много патологии, не само на черния дроб, се развиват без симптоми, поради което те остават незабелязани. Една не малка част от тези патологии, засягат метаболизма. Най-честият проблем е мастната хепатоза.

Според статистиката мастното увреждане на чернодробните клетки се развива при всеки пети човек на средна възраст. На такива хора им е трудно да отслабнат, поради инхибиране (забавяне) на метаболизма и нарушаване на процеса на смилане на храната. Черният дроб почти спира да работи, токсините се натрупват, развиват се съпътстващи заболявания.

Защо хепатозата пречи на отслабването?

Черният дроб действа като филтър в тялото. Той преработва отпадъчни продукти, позволява на органичните съединения да преминават, улавя токсини и опасни вещества. Черният дроб произвежда полезни ензими, които участват в разграждането на глюкозата до енергията, необходима на човека за активен живот и движение.

Когато черният дроб е с увредени от натрупването на мазнини клетки, изпитва претоварване. Той насочва енергията си „за борба“ с вътрешните висцерални мазнини, намалявайки производството на хранителни вещества и ензими. Процесът на разграждане на глюкозата протича бавно и въглехидратите, получени от храната, започват да се отлагат под формата на излишни килограми.

При мастна хепатоза мазнините и въглехидратите не се усвояват, не се отделят от тялото по естествен път. Висцералните отлагания потискат функцията на черния дроб, намаляват проходимостта на каналите му. Ето защо намаляването на калориите, преминаването към лека храна на практика не дава резултат: човек губи само излишната вода, но бързо напълнява след спиране на диетата.

Причини за мастна чернодробна хепатоза

Заболяването е свързано с излишните калории, които непрекъснато навлизат в организма. Мастната хепатоза не е свързана с консумация на алкохол, все по-често се появява при млади хора на възраст 25-30 години. На практика, всеки човек, който има излишно тегло и видимо заболяване, има и проблем с черния дроб. Лекарите наричат това заболяване неалкохолно омазняване на черния дроб. Сред рисковите фактори са:

– затлъстяване от всякаква степен;
диабет;
– хормонално метаболитно разстройство.

По време на нормалната чернодробна функция клетките на мастната тъкан под кожата натрупват определено количество липиди „в резерв“. Ако обемът на депото е изчерпан, мазнините се отлагат по вътрешните органи на коремната кухина. Коремът на човек започва да расте и на кръста се появяват онова, което народа нарича „паласки“ или „любовни дръжки“.

Този тип затлъстяване се нарича „коремно“ затлъстяване. Лекарите го смятат за най-опасното за здравето. Например, мастната чернодробна хепатоза може да провокира развитието на смъртоносна цироза и рак.

Как се отслабва, когато черния дроб има мастна хепатоза?

Промените в диетата и начина на живот са единственият начин да се отървете от болестта и да отслабнете, без да навредите на здравето си. Но мазнините в корема са последни, така че процесът на оздравяване ще отнеме време и изисква.

Ето тези ефикасни и лесни за спазване съвети от диетолози и лекари ще ви помогнат да отслабнете правилно:

Намалете калориите

При преяждане не се препоръчва рязко ограничаване на количеството порции, за да не се случи така, че да се преяде от глад. Заменете висококалоричните храни с леки храни и зеленчуци на пара. Добавете богати на фибри трици, зърнени храни, свежи подправки, за да запълните стомаха и да подобрите храносмилането. Намаляването на калориите с 800-1000 калории на ден ще ви помогне лесно да загубите до 1 кг седмично.

Увеличете физическата активност

Опитайте се да тренирате по 30-40 минути на ден. Не е нужно да се изтощавате със силови тренировки във фитнеса. Добър ефект дават танците, ходенето с бързо темпо, плуването, джогинг с кучето. Вкъщи практикувайте йога или пилатес упражнения.

Контролирайте нивата на кръвната захар

Затлъстяването и неалкохолната мастна хепатоза често провокират развитието на захарен диабет. Ако имате наднормено тегло, правете си редовно кръвен тест, за да предотвратите това опасно заболяване.

По-ниски нива на холестерол

При хепатоза отслабването само с 5% от общото телесно тегло подобрява функционирането на черния дроб и увеличава производството на полезни ензими. Това нормализира метаболизма на холестерола, подобрява състава на кръвта. Правете тестове за контрол на холестерола: ако той падне, черният дроб работи правилно, отървава се от отлаганията.

Не пропускайте превенцията

При мастна хепатоза черният дроб изпитва силно претоварване, така че алкохолът и други токсини само влошават ситуацията. Говорете с вашия лекар, за да ви предпише билкови хранителни добавки, които подобряват жлъчния поток, премахват възпалението и дискомфорта. В процеса на отслабване се откажете от малко известни средства за отслабване и не се самолекувайте.

Мастната чернодробна хепатоза може да се срещне дори при леко наддаване на тегло. Някои лекари смятат, че това увеличава риска от инфаркт или инсулт. За да отслабнете, започнете да се храните правилно и спортувайте повече и правете някои от лесните йога упражнения, за да поддържате тялото си работещо.

Източник: ayzdorov.ru

ХОЛИМИН – при камъни в бъбреците и жлъчката, за подкрепа на черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *