Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бронхиална астма – каква е причината за появата й

Бронхиалната астма е много разпространено заболяване особенно в последните години. Тя е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища, при което в резултат на взаймодействието между факторите на средата и генетичния терен на индивида настъпват промени, водещи до спазъм на бронхите, оточност и повишена секреция на бронхиалната лигавица. Това затруднява достъпа на въздух до белите дробове. Основните симптоми са пристъпите на задух /особенно мъчително издишване/, свиркащи хрипове, кашлица и стягане в гърдите. Пристъпите са различни по сила – от умерен задух до опасна дихателна недостатъчност и честата им поява пречи на нормалния начин на живот. За съжаление все по-често се случва и малки деца да се разболяват, затова е много важно своевременно да се приложи лечение, за да се преустановят пристъпите. Ако детето започне да боледува често, и всеки път хремата и кашлицата водят до спазми в белите дробове и свирещо дишане, това е знак, че проблемът може да се задълбочии трябва да се вземат по-сериозни мерки.

Причината да се появи бронхиална астма често е наследствено предразположение т.е., ако някой от роднините страда от алергично заболяване, било то бронхиална астма, сенна хрема, кожна алергия е твърде вероятно и детето да се разболее. Други хора се разболяват без видима причина. Причинителите на алергични реакции или т. нар. Алергени са много и разновидни. Някои болни са чувствителни само към един алерген, други към няколко алергена. Съществува алергия и към медикаменти. Често при възникване на пристъпи на бронхиална астма роля играе и психичното състояние на човек. Установено е, че такъв пристъп може да бъде провокиран от страх, гняв или други силни емоции. По време на астматичният пристъп болният изпитва чувствона тежест в гърдите и липса на достатъчно въздух. Обхваща го неспокоиство и се чувства уплашен. Дишането ие учестено, вдишването е кратко и повърхностно, а издишването е много продължително и се съпровожда от свиркащи и свистящи хрипове, които често се чуват и от разстояние. Опитвайки се да облекчи дишането, болният сяда с наклонено напред тялои с лакти опрени в коленетеили се хваща за някъква опора. След преминаване на пристъпа следва период на пълно или частично нормализиране на дишането, задухът и кашлицата изчезват и повечето болни отделят по няколко жилави белезникави храчки.

Лечението на бронхиалната астма включва две групи медикаменти – контролиращи и лекарства за повлияване на пристъпите. Абсолютно противопоказно за болните от бронхиална астма е да стоят в задимени помещение или в близост до пушещ човек. Особенно благоприятно за астмата е климатолечението. Някой болни се повлияват добре от планинския въздух, други от морския. Много подходящ спорт за хора с бронхиална астма е плуването. Има случай в които симптомите изчезват, ако човек с бронхиална астма се занимава по-дълго с плуване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Бронхиална астма – каква е причината за появата й

  1. Pingback: Астмата създава погрешно впечатление, че е излекувана! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *