Пулмолог препоръчва: Дихателна гимнастика при бронхит и пневмония

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Какво се случва с дихателната система по време на бронхит и пневмония? Отделя се секрет, който застоява в бронхите и причинява болезнена, кашлица

пневмония
Дихателните упражнения помагат при пневмония и бронхит

Дихателните упражнения са ефективен метод за подпомагане на възстановяването при бронхит и пневмония. Разбира се, не съществува друга терапия, която би направила възможно човек да се излекува от тези заболявания без да се използват лекарства, както и да се премахнат остатъчните ефекти след прекарана пневмония или бронхит. Въпреки това, дихателните упражнения са повече от необходими при заболявания, чийто основен симптом е кашлицата. Олга Богуш, пулмолог в Центъра „Пирогов“ обяснява защо дихателната гимнастика е полезна, как трябва да се прави, какви са ефектите от нея, както и дава съвети кои са най-добрите упражнения за подобряване работата и здравето на белите дробове.

Олга Богуш, пулмолог

Ползите от дихателните упражнения

По време на дихателни упражнения храчките се разреждат и се отстраняват от бронхите.

В комбинация с медикаментозната терапия, дихателната гимнастика при бронхит помага за намаляване на възпалението, подобрява се общото състояние и последващото възстановяване.

Какво въздействие оказват дихателните упражнения:

– Оптимизират функциите на кръвоносната система, което помага за насищане на бронхите с кислород;

– Засилват имунния отговор;

– Възстановяват бронхиалната функция;

– Спомагат за повишаване на хемоглобиновия индекс;

– Помагат за премахване на храчките.

– Дихателните упражнения предотвратяват възможните усложнения и увеличават капацитета на белите дробове.

Дихателна гимнастика при бронхит и пневмония

Ефектът от тези упражнения зависи от правилната техника и редовното изпълнение. Особено внимание трябва да се обърне на това как вдишвате и издишвате. Ако вдишването се извършва през устата, то е рязко и силно. Издишването винаги е по-свободно, по-леко, без напрежение. Вдишванията се редуват – първо през устата, след това през носа. Подобна гимнастика е позволено да се изпълнява във всяка удобна поза – легнало, седнало или изправено положение.

Основни принципи на гимнастиката:

– Вдишването се извършва изключително през носа, то е кратко и силно;

– Издишването се извършва през устата;

– Упражненията могат да се правят и по време на шофиране, като и ако сте попаднали в задръстване. Разбира се, за предпочитане е ако сте на открито. Но, ако човек е болен, и терасата е достатъчна;

– Броенето се извършва на ум.

Основният гимнастически комплекс се състои от следните упражнения:

„Помпа“ – тялото е леко наклонено напред, ръцете висят свободно до него. При вдишване трябва да се наклоните малко напред, а при издишване да се изправите. Движенията наподобяват ръчна водна помпа. Повторете 8 пъти.

„Прегръдка“ – сгънете ръце в лактите и ги вдигнете до нивото на раменете, докато вдишвате. Движете свитите ръце, сякаш се опитвате да се прегърнете. При вдишване ръцете трябва да бъдат разтворени. Повторете 15 пъти.

„Не дишай!“ – наклонете тялото малко напред, поемете дълбоко въздух през носа и задръжте дъха си за 10-15 секунди. Издишайте спокойно и направете упражнението отново.

Следващите упражнения трябва да се изпълняват в продължение на половин час два пъти на ден. Терапията с тях е не повече от 3 седмици

Упражнение Първо – надуйте балон. Това трябва да става без фанатизъм, за да не се замаете. Надувайте балона спокойно, като ритмично си поемате въздух, който ще издишате без много напрежение.

Упражнение Второ – вземете стъклен буркан от 1 литър, напълнете го с вода и започнете да издухвате в него въздух през сламка за коктейли.

Упражнение Трето – свирете на флейта, на някаква обикновена свирка или хармоника. Колкото по-дълго време свирите, толкова по-добре. Не е задължително да имате кой знае какви умения.

Тези три упражнения са много полезни и занимателни и за децата.

Нещо, което трябва да запомните: Всички упражнения завършват с издишване.

Дихателната гимнастика се препоръчва както през периода на заболяването, така и като превантивна мярка срещу хроничен бронхит или пневмония.

Ефективността на упражненията се увеличава, докато приемате отхрачващи лекарства.

Източник: kp.ru

ЦАРСКИ БИЛКИ За дихателната система
ЦАРСКИ БИЛКИ за дихателната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *