ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Няма анатомична връзка между ухото и окото

Можели възпалението на ухото да причини главоболие, световъртежин промени в зрението?

Кирилка Щерева – София

За намаление на зрението при хро­ничен среден отит не може да се говори. Няма анатомична връзка между ухото и окото. При по-тежките форми на хронично възпаление често се среща главоболие. Класическо правило е главоболието да е от страната на болното ухо, но някои от паци­ентите посочват цялата глава. Анатомично ухото се дели на външно, средно и вътреш­но. В слепоочната кост във вътрешното ухо са поместени два периферни анализатора – слухов и равновесен. Непосредствената им близост обуславя преминаването на възпалението от едната част към другата. Така че може да има световъртеж. Той е моментен, когато хроничното възпаление  на средното ухо е направило фистула (пробив на костта) на един от каналите на равновесния апарат. Появява се, като се почиства ухото и при притискане отвън на канала.

В други случаи инфекцията обхваща цялата равновесна структура и свето­въртежът е силен – появяват се пов­ръщане, залитане, главоболие. Такива

болни често загубват и слуха, защото в процеса се ангажира и цялото вътрешно ухо. Понякога инфекцията от ухото преми­нава към черепната кухина и се получава тежък гноен менингит. Но съществуват варианти, когато световъртежът не е свър­зан с боледуващото ухо. Това най-често се среща при възраст около и над 50 години. Тогава хрущялните дискове между шийните прешлени се износват, притискат се нерв­ни окончания, които регулират просвета на съдовете към черепа.

При промяна на позицията на главата се появява не толкова световъртеж, а по- скоро замайване. Но в тези случаи също може да има гадене, даже повръщане. Често дори специалисти се заблуждават, че такъв световъртеж се дължи на болното ухо, без да съобразят наличието на шийна остеохондроза (шипове). Затова трябва много внимателна преценка за вида хро­ничен, среден отит, разпространението му и смущението в равновесието. По­честите форми на отит не засягат костта, нямат агресивно разпространение. И само много силното изостряне на възпалението може да предизвика главоболие и свето­въртеж.

Необходимо е специалист да прегледа болния и да уточни диагнозата и методите на лечение.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *