Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Жените се възстановяват по-трудно от инсулт от мъжете

Дори мигрената и противо­зачатъчните хапчета могат да докарат инсулт.

Броят на инсултите сред жени­те на средна възраст се е увеличил 3 пъти за последните 20 години. И освен това жените се възстано­вяват много по-бавно от мъжете, след като са преживели инсулт.

Според експертите жените трябва да се стремят да получат достатъчно информация за рис­ковите фактори и признаците на инсулта. Защото това ще им по­могне да избегнат тази опасност или поне да минимизират-нейния ефект.

Сред основните рискове се посочват повишеното ниво на „ло­шия“ холестерол, високото кръвно налягане, както и наднорменото тегло. Рискът се увеличава, ако жената освен всичко друга стра­да и от диабет. Все повече жени страдат от наднормено тегло, а това е един от най-явните риско­ви фактори за тези заболявания и като следствие – проблеми със сърцето.

Дори мигрената може да е при­знак за повишен риск от инсулт, особено тази, която предшества нарушение на зрението, слуха или вкусовите възприятия. Такива мигрени са свързани с инсулта както при младите жени, така и при тези над 40 години.

Жените, които използват про­тивозачатъчни таблетки, също често страдат от хипертония и инсулт.

Има и други фактори, основно засягащи начина на живот, кои­то влияят на вероятността да пострадате от инсулт – пушене, употреба на алкохол и начин на хранене. Рискът значително се увеличава, ако жената пуши, пие и яде нездравословна храна.

ВАЖНО Е ДА ЗАПОМНИТЕ СИМПТОМИТЕ НА ТАЗИ БОЛЕСТ

Точно по симптомите инсултът много прилича на инфаркта, обаче той възниква не в сърцето, а в главния мозък. Затова увреждани­ята могат да бъдат значително по-тежки. В случай на инсулт при жените се появяват такива симптоми като главоболие или изтръпване на крайниците или лицето; прилошаване; повръщане; хълцане; влошаване или загуба на зрението.

Симптомите могат да бъдат различни, но най-често инсултът се проявява с внезапно изтръпване или пареза на едната половина от тялото и лицето, както и загуба на зрението.

Често тези симптоми са свър­зани с други състояния и затова хората не бързат да търсят лекар. И нещата се влошават още повече, ако тези признаци се пропуснат, защото колкото повече време се изисква за поставяне на диагно­зата, толкова по-съществени и необратими са уврежданията.

Материалът е от в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *