Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се оказва първа помощ при слънчев и топлинен удар?

Желанието на човек да добие тен по-бързо понякога е тол­кова силно, че той не си дава сметка как организмът не може да се приспособи към резките промени на температурата в околната среда. Прекаленото пребиваване на слънце, особено в тихо, без вятър време при ви­сока влажност, може да доведе до прегряване на организма. В резултат на това се нарушава равновесието между количест­вото топлина, получавана от организма отвън, и съответно отделянето й във външната среда.

И ЧОВЕК ПОЛУЧАВА ТОПЛИНЕН ИЛИ СЛЪНЧЕВ УДАР.

Топлинен удар можете да получите и при тежка физическа работа на полето, в горещи цехове, в задушни помещения, както и по време на продължи­телни туристически преходи в много горещи дни.

За прегряването доприна­сят и много плътните дрехи, те трудно пропускат въздуха.

При различните хора е раз­лична чувствителността към повишената температура на околната среда. Сърдечно- съдовите и ендокринните за­болявания, както и приемът на алкохолни напитки стават причина за бързо нарушаване на топлинното равновесие в организма. Особено склонни към прегряване са хората със светла кожа, възрастните и, разбира се, децата.

ПРИ ПЪРВИТЕ ПРИЗНАЦИ НА ПРЕТРИВАНЕ СЕ ПРЕМЕСТЕТЕ НА ПРОХЛАДНО МЯСТО В горещината нашият ор­ганизъм включва механизма на регулиране на температурата

на тялото u на първо физическата терморегулация. Това се изразява в засилено отделяне на пот, учестено дишане, разширяване на кръво­носните съдове на кожата и подкожната съединителна тъкан – това е необходимо за увеличаване на отделянето на вече получената топлина.

На човек рязко му се зачер­вява кожата и пресъхват лига­виците. При появяване на тези първи признаци трябва да се преместите на прохладно мяс­то, да си вземете душ – и топ­линният удар ще изчезне. Ако не го направите, организмът ще продължава да губи течности заради изпотяването, ще уве­личава циркулацията на потта

в периферните тъкани.

ВПРОЧЕМ!

Заради Всичко това при топлинен удар се появяват главоболие, задух, сърцебиене, тежест под лъжичката, прилошаване, повръщане, слабост, шум в ушите, мънички мушици пред очите, нарушено възприемане на цветовете. Човек може да изгуби и съзнание. Кожата побелява, устните посиняват, пулсът се забързва, дишането е неравномерно. В крайно тежки случаи могат да спрат сърцето и дишането.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Как се оказва първа помощ при слънчев и топлинен удар?

  1. Pingback: Топлинното изтощение – какво е и как да реагираме? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *