Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Топлинното изтощение – какво е и как да реагираме?

Горещина и досада! При топлинно изтощение тялото прегрява, защото не пиете достатъчно течности, за да го охлаждате, и сте раздразнителни. Вероятно сте бледи, замаяни, гади ви се, жадни сте, боли ви главата.

Ако сте на открито и ви споходят тези симптомите, скрийте се някъде на сянка, по възможност с климатик, и поемете голямо количество течности, за предпочитане вода или освежаващи напитки. Ако не се почувствате по-добре до 30 минута, потърсете лекар.

Да се пазите от прегряване е въпрос на здрав разум – пиене на повече течност, активно натоварване само в прохладните часове на деня и носене на свободни, проветриви дрехи и шапка. Естествено алтернативните лечители знаят още няколко трика за превенция и лече­ние.

ТЕЧНИ МИНЕРАЛИ: за превенция

Една от причините за топлинно изтощение е, че тялото изразходва всичките си електролити – минералите, които предпазват от мускулни спазми, обяснява Бевърли Йейтс, лекар натуропат. За да се избавите от подобен сценарий, особено ако възнамерявате да спортувате в слънчев, горещ ден, зареждайте организма с течни минерали.

Д-р Йейтс съветва да потърсите комплекс от магнезий, калций и манган, като препоръчва добавките на водна основа, защото те способстват за рехидратацията на организма. Самата тя предпочита течните препарати, тъй като се усвояват по-добре. Дозировката е 1/2 чаена лъжичка в 120 мл вода 3 пъти на ден.

МАТОЧИНА: смъква вътрешната температура

Някои хора са по-чувствителни към горещината от друга. Ако лятно време се чувствате изнервени, потни и пресушени като плажна рогозка, постарайте се да изпивате няколко чаши студен билков чай от маточина, който има охлаждащо действие.

Добавете 1 /4 чаша суха маточина към 1 л кипяща вода, запарете за 30 минути до един час, прецедете и охладете.

ЦВЕТНИ ЕСЕНЦИИ: жълт кантарион

Ако слънцето и жегата ви изтощават, в продължение на 1 месец вземайте 4 капки цветна есенция от жълт кантарион всеки ден. Тази есенция се използва за лечение на депресия, но лекува всички неразположения, свързани с мрака и светлината. Можете да прилагате средството няколко месеца, докато подобрите състоянието си.

ХРАНАТА: ваканционна диета

Ако през лятото отпътувате за някое тропическо кътче, вероятността от топлинно изтощение е значителна, защото освен горещия климат вашето тяло ще се сблъска с редица източници на стрес – промяна в часовата зона, езикова бариера и непознати храни. За да намалите стреса, започнете да консумирате типичните за този климат храни още преди да тръгнете, съветва д-р Йейтс.

Повечето тропически плодове са много вкусни и пълни с електролита и вода, казва тя. Похапвайте манго, папая, банани и ананаси.

ХОМЕОПАТИЯ: охладете прегряването

Има един охлаждащ хомеопатичен препарат, който помага на хората с топлинно изтощение, „пулсиращо главоболие“ и „зачервено като варен рак лице“, споменава д-р Йейтс и препоръчва препарата Glonoinum. Поставяйте 2 гранули с потенция 12СН под езика на всеки 15 минути. Ако до 2 часа не настъпи подобрение, отидете на лекар. Ако се почувствате по-добре, вземайте по 2 гранули на всеки 3-4 часа през остатъка на деня.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ?

Топлинното изтощение означава, че вашите жизненоважни органи не получават достатъчен приток на кръв. Когато няма добро оросяване, човек се чувства отпаднал и замаян. Други възможни симптоми са студена, бледа и лепкава кожа, жажда, главоболие, гадене, учестен, слаб пулс, умора, объркване и тревожност. Ако сте приложили тук описаните съвети, но нямате подобрение след 30 минути, веднага потърсете лекарска по­мощ.

Топлинното изтощение може да прерасне в топлинен удар – състояние, при което телесната температура се повишава до опасни, потенциално фатални нива. Признаците на топлинния удар за променено психично състояние, което може да варира от объркване до безсъзнание, завален говор, гореща, зачервена кожа, учестен пулс, главоболие, разширени зеници и мускулни спазми. Топлинният удар изисква спешна медицинска помощ.

 

 

Как се оказва първа помощ при слънчев и топлинен удар?

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *