Начало / Здравето от А до Я / Отделителна система /бъбреци и пикочни пътища/ / Болните бъбреци с времето създават проблеми със сърцето


Болните бъбреци с времето създават проблеми със сърцето

Незадоволителната или лошата работа на бъбреците е проблем, който е неприятен сам по себе си. Обаче с времето бъбречно болните могат да очакват допълнителни неприятности със здравето.

Влошаването функцията на филтрация на бъбреците може да означава, че в бъдеще ви “заплашват” инсулт или проблеми със сърцето. Изследователи от Тайван и САЩ предупреждават, че недостатъчната функция на бъбреците е свързана с повишения риск от развитие на инсулт. В своята разработка те анализирали 33 изследвания с участието на повече от 280 000 човека и стигнали до извода, че тези от тях с двойно по-ниска от нормалната филтрация на бъбреците, с 43% по-често попадат в болница с инсулт. Авторите на изследването смятат, че всички бъбречно болни трябва да преминават профилактика и на инсулта. Например препарати, понижаващи нивото на холестерол в кръвта.

Още една разработка, проведена от учени от Великобритания и Исландия, показала, че дори хора, при които проблемите с бъбреците са в най-начален стадий, са предразположени към голям риск от развитие на болести на сърдечносъдовата система, като исхемична болест на сърцето например.  Ето защо експертите са на мнение, че наличието на хронична бъбречна болест може да е рисков фактор за развитие на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Обаче не следва да забравяте, че най-опасните фактори остават пушенето и диабетът.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб