Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сок от червени боровинки – научно доказаните ползи за здраето

Червените боровинки определено влизат в графата „супрехрани”

Сок от червени боровинки
Червените боровинки съдържат впечатляващи количества антиоксиданти

С настъпването на есента идва и сезона за бране на червени боровинки. Поради острия си и кисел вкус, те рядко се консумират сурови. Всъщност те най-често се използват за правенето на сок, който обиконвено се подслажда или се смесва с други плодови сокове.

Червеният плод е много високо ценен в САЩ заради състава си, който включва много полезни за организма вещества.

Червените боровинки са изключитлно богат източник на салицилова киселина, антиоксиданти, витамини и минерали, което ги прави чудесно средство за справянето с редица здравословни проблеми.

Тук ще ви запознаем с научно доказаните ползи от консумацията на сок от червени боровинки.

 

1. Осигурява големи дози витамин C

В 150 мл сок от червени боровинки се съдържат 45 мг витамин C. Това означава, че една малка чаша сок осигурява на организма над 50% от нужното количество витамин C дневно.

Витамин C изпълнява редица важни функции, от производството на колаген, до неутрализирането на свободните радикали в ролята си на антиоксидант.

 

2. Предпазва от инфекции на пикочните пътища и спомага за лечението им

Ифекция на пикочните пътища възниква, когато бактерии попаднат в пикочната система. Червените боровинки имат естествени антебактериални свойства и се смята, че някои съединения в тях подтискат бактериалния растеж.

Изследванията показват, че в състава на червените боровинки влиза съединения наречени проантоцианидини. Те предотвратяват залепването на бактерии по пикочните пътища. Особено голям ефект се наблюдава при бактерията Ешерихия коли.

 

3. Дейста благоприятно на сърцето и предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Голяма част от ползите за сърцето, които носят червените боровинки, се дължат на впечатляващите количества антиоксиданти, които се съдържат в тях.  Положителното влияние на боровинките при сърдечни заболявания се преписва на флаваноли като антоцианин и кверцитин. Те са много полезни при третирането на сърдечни заболявания и намаляват риска от появата на такива. Доказано е също, че сокът от червена боровинка помога за подобраване на еластичността на артериите, което е изключително важно за хората с исхемична болест на сърцето.

 

4. Има силни противовъзпалителни качества

Възпалението е имунния отговор на тялото към нещо вредно или дразнещо за него. Тази реакция на организма е нужна, защото помага за преборването на инфекции и заболявания. От друга страна, хроничните възпаления може да увредят здравите клетки, тъкани и органи.

Червените боровинки съдържат фитонутриенти, за които е доказано, че спомагат за намаляване на възпалителни процеси в тялото.

 

5. Полезен е за мозъка и забавя стареенето на мозъчните клетки

Червените боровинки съдържат съединение, наречено урсолова киселина, което помага за защита на мозъчните клетки от нараняване и дегенерация. Смята се, че набавянето на достатъчни количества от тази киселина предпазват от появата на Алцхаймер и Паркинсон

 

6. Предпазва от натрупване на зъбен камък

Зъбният камък представлява бактериален слой, който непрекъснато се натрупва по зъбите. Тези бактерии произвеждат киселини, които атакуват зъбния емайл и причиняват кариес.

Сокът от боровинки затруднява бактериите да полепнат по повърхността на зъбите, според изследване публикувано в “British Dental Journal”. Изследването установява също, че сокът прекъсва образуването на глюкан, който е градивният елемент на зъбния камък.

Все пак, експертите не препоръчват пиенето на плодов сок, за да защитите зъбите си. Те се опитват да изолират съедининията от червената боровинка, които предпазват зъбите, за да се използват в продукти за устна хигиена.

Източници: https://www.netdoctor.co.uk; https://www.medicalnewstoday.com; https://www.webmd.com/

червена боровинка
Хранителната добавка Червена боровинка осигурява нормалната функция на пикочо-половата система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *