Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 начина да намалите нивата на пикочна киселина в организма

Някои промени в начина на живот и храненето могат да понижат нивата на пикочна киселина в тялото

пикочна киселина
Източник на изображението: https://english.mathrubhumi.com/

Около 20% от хората имат завишени нива на пикочна киселина. Около 2/3 от тях не забелязват симптоматика, но това състояние е опасно за всички системи в огранизма.

Ето какво трябва да знаете за пикочната киселина и как да редуцирате нивата й, ако са твърде високи.

Пикочна киселина се произвежда, когато тялото разгражда химикали, наречени пурини. Тя е отпадъчен продукт, които се разтваря в кръвта, преминава през бъбреците и напуска тялото чрез урината.

Ако пикочната киселина в кръвта не се филтрира ефективно и достигне високо ниво, наречено хиперурикемия, това може да доведе до образуването на кристали. Ако тези кристали се утаят в ставите ви, това може да доведе до подагра (вид артрит). Около 20% от хората с хиперурикемия развиват подагра.

Следните състояния са предпоставки за завишаване на нивата на пикочна киселина в тялото:

  • Затлъстяване
  • Хипотиреоидизъм
  • Псориазис
  • Скорошно подлагане на химиотерапия или лъчелечение за рак

Нивотата на пикочна киселина могат да бъдат измерени с помощта на къвен тест. За жените е нормално тя да е под 6 милиграма на децилитър кръв, а за мъжете под 7 милиграма на децилитър.

 

Ако нивата на пикочна киселина в кръвта ви са прекалено високи, ето някои от най-добрите начини за естественото им понижаване:

 

  1. Консумирайте храни, които съдържат по-малко пурини

Тези химикали се произвеждат в тялото, но голяма част от тях се натрупват от храната, която ядем. Пурините се съдържат, в особено големи количества, в месото и морските дарове.

„Повечето хора не подозират какви количества пурини изяжат” казва д-р Моня Ди, интернист от Лос Анджелис

За хората, които имат завишена пикочна киселина в кръвта си, е препоръчително да избягват следните храни:

  • Животински органи като черен дроб и сърца.
  • Черупчести и мазни риби като аншоа и риба тон
  • Някои зеленчуци, вкючително аспержи, гъби и спанак

От друга страна, следните храни съдържат ниски количества пурин, така че яденето им е препоръчително за хора със завишени нива на пикочна киселина:

  • Ядки и фъстъчено масло
  • Яйца
  • Нискомаслени или обезмаслени млечни продукти, вкючително сирене и кисело мляко
  • Череши и други плодове

 

  1. Набавяйте си повече витамин C

Научни изследвания стигат до заключението, че витамин C понижава нивата на пикочна киселина. Тоба обаче не важи за хора, които вече страдат от подагра. Освен това, ако сте имали камъни в бъбреците, трябва да говорите с Вашия лекар относно приема на витамин C, тъй като това може да учеличи риска от образуване на камъни.

 

  1. Ограничете консумацията на алкохол и сладки напитки

Пиенето на бира и спиртни напитки значително повишава пикочната киселина в кръвта. Алкохолът увеличава пурините в кръвта, което води до производско на повече от вредната киселина. Бирата съдържа най-много пурини, докато виното съдъжра най-малко.

„Дехидратацията от алкохола може да е причина за високите нива на киселината в кръвта. Алкохолът не позволява на тялото да изхвърля пикочната киселина с урината”, допълва д-р Моня Ди.

Безалкохолните напитки, които съдържат големи количества захар или високофруктозен царевичен сироп, също са свързани с повишени нива на киселината. Когато тялото разгражда фруктозата, произвежда пурини, които след това произвеждат пикочна киселина.

За да понижите нивото на пикочна киселина, трябва да избягвате следните напитки:

  • Бира
  • Ликьор
  • Безалкохолни напитки със захар или високофруктозен царевичен сироп
  • Всички високоалкохолни напитки

 

  1. Пийте кафе

Кафето съдържа антиоксидант, наречен хлорогенова киселина, който понижава нивата на пикочна киселина. Проучване доказва, че хората, които пият повече от 3 чаши кафе на ден, имат 40% по-малък риск от развиване на подагра.

 

  1. Отслабнете

Освен, че трябва да се избягват определени храни, е нужно да отслабнете, ако имате наднормето тегло. Затлъстяването прави бъбреците по-малко ефективни в филтриране на кръвта, което се отразява на нивата на пикочна киселина в тялото. Рискът от подагра е 10 пъти по-висок при хора с наднормено тегло.

 

Доказано е, че намалянето на опредлени храни и поддържането на здравословно тегло помагат за нормализирането на пикочната киселина в тялото. За някои хора обаче, това може да не е достатъчно и ще трябва да лекуват състоянието си с помощта на медикаменти.

Източник: https://www.insider.com/

урокеър хърбъл
Урокеър хърбъл – при увеличено количество на пикочната киселина

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “6 начина да намалите нивата на пикочна киселина в организма

  1. Антоанета Клисарска каза:

    Мъжът ми има подагра и освен диета трябва да взима и лекарства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *