Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Подагра и остеоартрит – каква е връзката между двете заболявания?

Лекарите са на мнение, че двете състояния имат пряка възка помежду си

остеоартрит и подагра
Източник: bukvarche.bg

Подуване или схващане на коляното може да ви накара да мислите, че имате остеоартрит (ОА), но причината за това може да бъде и подагра. Подобно на хора с близка роднинска връзка, двете заболявания имат множество общи черти. Освен това двете състояния често вървят ръка за ръка и това може да ви накара да се зачудите кое от тях е причина за вашите симптоми.

„Напълно възможно е хората да страдат и от двете заболявания едновременно. Това са най-често срещаните разновидности на артрит”, категорична е Светлана Краснокутски, професор в катедрата по ревматология към Нюйоркски университет.

Кое заболяване е причина за другото?

Лекарите са наясно, че остеоартрит и подагра често вървят в комплект, но това, което се опитват да разберат е кое заболяване идва първо и дали едното състояние може да е причина за другото.

Проучване от 2007 г., публикувано в Annals of the Rheumatic Diseases (Летописи на ревматичните заболявания) открива, че при хора с натрупвания на пикочна киселина в ставите има по-голяма вероятност за развиване на остеоартрит. Излседователите са стигнали до извода, че пуриновите кристали в пикочната киселина могат да активират възпалителен процес в ставите, който води до ОА.

От друга страна, хората с остеоартрит са по-предразположени към развитие на подагра. Една теория гласи, че увреждането на ставите от ОА създава среда, която подсилва натруването на пуринови кристали в ставите.

„Едното заболяване може да насърчи другото и това важи и в двете посоки”, казва д-р Краснокутски.

Същите възпалителни процеси, които увреждат ставите и ставния хрущял могат да са в основата на ОА и на подагра. Като рисков фактор и за двете заболявания се счита затлъстяването. Допълнителното тегло увеличава производството на пикочна киселина, което увеличава отлагането на пуринови кристали в ставите. Наднорменото тегло увеличава и напрежението, което ставите поемат ежедневно.

Поставяне на правилна диагноза и лечение

Въпреки, че двете заболявания засягат едни и същи стави, има начин те да бъдат различени. При подаграта най-често болките се появяват изведнъж и са придружени с подуване, затопляне и зачеряваване на засегнатата става. При ОА тенденцията е болките да са по-леки, но по-продължителни и да намаляват постепенно за разлика от подаграта.

И при двете състояния се препоръчва промяна на начина на живот.

При подагра лекарите съветват да се избягва яденето на мазни храни и консумацията на алкохол. Те повишават нивата на пикочна киселина, което влошава състоянието драстично.

При остеоартрит е ключово отслабването при пациенти с наднормено тегло. Това ще помогне за понижаване на натиска върху заболелите стави и с правилните упражнения ще се запази възможността за движение.

Източник: http://blog.arthritis.org/

Изглед на опаковката на продукта Генотрон
Генотрон подпомага опорно-двигателния апарат като премахва натрупванията на т.нар. пурини, които увреждат ставния хрущял. Подходящ при артрит и подагра.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *