Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рецидивира ли болестта еритема нодозум?

Имам поставена диагноза еритвема нодозум. Интересува ме каква е опасността от увреждане на ш други органи освен кожата и колко време продължава лечението? Има ли рецидиви? Хронична ли остава и каква е профилактиката след лечението? Ревматологично заболя­вате ли е и свързано ли е с костите и сърцето? Надявам се специалистите на вашия толкова полезен вестник да отговорят на въпросите ми, тъй като лекарите не ми обясниха нищо.

Радостина Христова – Видин

Възловидната еритема (Възловидното зачервя­ване) е остро заболяване със сериозно протичане, което засяга предимно жени. Причините за болес­тта не са достатъчно изяснени. Приема се, че тя има алергична основа и се причинява от многоброй­ни фактори: стрептококова инфекция, саркоидоза, туберкулоза/Някои медикаменти (контрацептивни средства, бром, йод, сулфонамиди и др.) също пре­дизвикват появата на възловата еритема. Забо­ляването започва с отпадналост, повишаване на телесната температура до 38-39 градуса, ставни болки. По кожата на предно-страничните зони на подколенниците и по-рядко по бедрата, седалище­то и изключително рядко по горните крайници се появяват зачервени и неясни възли с големина от орех до малка ябълка, болезнени и плътни.

В хода на заболяването се появяват нови възли, а старите нарастват. След няколко дни започва обратно развитие на възлите, които постепенно изчезват. По кожата остава жълто-кафеникава пигментация. Болестният процес трае около 4-6 седмици.

Лечението се извършва с компреси с ихтиол или разтвор от калиев перманганат, дефламол, бани с Вода и оцет, катранени вани и влажни ком­преси. Освен това се прилагат общоуспокояващи, антихистаминови и салицилови препарати, калиев йодит, а при по-тежки случаи – кортикостероидни медикаменти. Злостното комплексно лечение се провежда под наблюдение на лекар.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *