Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възпалението на очите води до чувствителност към светлината

Опасно заболяване ли е фотофобията и какво е лечението на това заболяване?

Надя Русева, Добрич

Фотофобията представлява необи­чайна чувствителност и дискомфорт към светлина. Страдащите от нея пре­живяват същото усещане към нормална светлина, както когато човек излиза от тъмна стая (театър или кино) на силна слънчева светлина. Усещат се болка и дискомфорт. За разлика от хо­рата с нормална чувствителност към светлина тези с фотофобия не могат да се адаптират към условията на променящата се осветеност, фотофобията може да е симптом на различни заболявания или да е причинена от прием на някои лекар­ства. Всяка ситуация, която кара зеницата да се разшири и да позволи навлизането на пре­калено голямо количество светлина в окото, може да причини състоянието.

ВНИМАНИЕ!

Най-честата причина за фотофобия е възпале­нието на външната част на окото, която включва ириса. Ирисът контролира размера на зеницата и количеството светлина, влизаща в окото. Когато мускулите на ириса са възпалени, свиването им е много болезнено.

Някои проблеми с ретината, като отлепянето й, се свързват с фотофобия.

Друга честа причина е катарактата – състояние, при което естествената леща на окото се замъглява, фотофобията В тази ситуация се елиминира чрез смяна на лещата.

Наранявания по роговицата също могат да причинят чувствителност към светлина, както и увеит – възпаление на вътрешната част на окото.

Това състояние се среща най-вече при хора със светли очи (зелени, сини, светлокафяви), които имат по-малко лутеин в ретината си и следователно по-слаба защита срещу свет­лината. Друга категория хора, които често се оплакват от симптоми на фотофобия, са пушачите, които също страдат от недостиг на лутеин.

Лутеинът е каротиноид, който се на­трупва пред фоторецепторите в pетината, образувайки един вид физиологичен филтър срещу слънчевата светлина (поглъща синята светлина). Хората с мигрена, албинизъм, про­блеми с централната нервна система (като менингит) или ботулизъм са силно чувстви­телни към светлина и отблясъци.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *