Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вярно ли е, че ходенето на пръсти помага при отслабване?

Ходенето на пръсти има и други ползи, освен че помага на човек да се справи с излишните килограми

ходенето на пръсти
Ходенето на пръсти е полезно, когато е краткотрайно

Ходенето на пръсти е лесно, може да се практикува от всеки и практически навсякъде. Има няколко условия, които трябва да се вземат предвид, преди да започнете да го практикувате.

Учените от щата Юта, след като изучиха биомеханиката на човешкото ходене, стигнаха до извода, че ходенето с цел отслабване е практически безполезно.

Използването на петата при ходене пести енергия. Според изследователите този метод на движение произхожда от предците на хората, когато е трябвало да слязат от дърветата и да започнат да се движат на големи разстояния.

За да увеличите използването на енергия и разхода на калории с почти 83%, трябва да ходите на пръсти. В този случай мускулите на бедрото, подбедрицата и глезена работят много по-интензивно.

Това означава ли, че всеки, който иска спешно да отслабне, трябва да ходи на пръсти?

„Има само един доказан начин за отслабване: изразходването на повече калории, отколкото получаването им с храна, – казва – д-р Алексей Калинчев, ендокринолог, диетолог и специалист по спортна медицина – Просто казано, движете се повече и яжте по-малко. Само без фанатизъм. Когато калорийният дефицит надхвърли 20%, могат да възникнат проблеми в тялото.

Д-р Алексей Калинчев

Що се отнася до упражненията, както и при лекарствата, потенциалните ползи от използването им трябва да надвишават вредата, която могат да причинят.

Разходките са не само енергийно ефективни, но и безопасен, безусловен вид физическа активност. Всеки може да ходи – включително пациенти със затлъстяване, сърдечно-съдови и други хронични заболявания.

Що се отнася до другите видове физическа активност, препоръчително е да се консултирате с лекар преди започване на сесиите и да тренирате под наблюдението на фитнес треньор (или да преминете през уводен инструктаж преди първия урок). Неправилната тренировка е повече вредна, отколкото полезна.

Ходенето на пръсти създава аксиално натоварване на скелета, прасците, долната част на краката. Поради тази причина абсолютно не се препоръчва при пациенти със затлъстяване (наднорменото тегло вече претоварва гръбначния стълб), разширени вени и т.н. По-специално на такива хора може да им се препоръча да плуват и да се упражняват на стационарен велосипед. Този вид физически практики облекчават стреса на скелета и увеличават консумацията на енергия.

Останалите (особено хората със „заседнали“ професии или заседнал начин на живот) от време на време – ако имат желание – могат да ходят на пръсти. Това е възможно да се разглежда като начин за получаване на необходимата физическа активност. Ходенето на пръсти може да коригира „тежката походка“. Редовното 5-минутно ходене на пръсти може да ви направи по-грациозни, с течение на времето.

5-минутното ходене на пръсти поддържа кръвообращението в краката

С помощта на краткотрайно ходене на пръсти ще тренирате тялото, ще коригира стойката и ще изправите гърба. Мускулите, които не са много активни при нормално ходене, започват да работят. Основното е да не прекалявате. Много хора имат предразположение или начални етапи на разширени вени – както мъже, така и жени. От друга страна, трудно да се прекали с ходенето на пръсти. Това е доста необичаен и неудобен начин за придвижване.

Източник: medinfo.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *