Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чай от лайка – 4 ползи за здравето, за които не сте подозирали

Популярната билка помага не само за релаксация и по-добър сън

Чай от лайка
Чаят от лайка има редица здравословни качества

Лайката е от най-класическите натурални средства за отпускане и подобряване на съня. Но малко хора са на ясно, че тя носи и много други благоприятни ефекти за организма. Оказва се, че билката помага за почти всичко – от здравината на костите и опорно-двигателната система до понижаване на кръвната захар.

Лайката представлява тревисто растение, което много наподобява маргаритка, на пръв поглед. Тя се консумира от векове като естествено лекарство за множество здравословни състояния. Смята се, че чаят от лайка е невероятно богат на антиоксиданти и полезни вещества, които намаляват риска от редица сериозни заболявания, включително сърдечни проблеми и рак.

За приготвянето на чай от лайка се използват изсушените цветове на растението и се заливат с гореща вода.

 

Тук ще ви разкрием 4 ползи за здравето, които носи пиенето на чай от лайка.

 

  1. Подобрява храносмилането

Правилното храносмилане е изключително важно за общото здравословно състояние.

Проучвания са установили, че лайката действа против появата на киселини. Нещо повече, лайката притежава антиспазматични свойства, които успокояват болките свързани с диария и запек.

 

  1. Намалява риска от определени ракови заболявания

Смята се, че антиоксидантите, които се съдържат в лайката, понижават риска от някои видове рак.

Билката е богата на антиоксиданта апигенин. Проведени лабораторни изследвания стигат до извода, че апигенинът противодейства на някои ракови клетки. Особено голяма ефективност се наблюдава при рак на гърдата, матката, кожата, простатата и храносмилателния тракт.

Друго изследване стига до заключението, че пиенето на чай от лайка, от 2 до 6 пъти седмично, намалява вероятността за развиване на рак на щитовидната жлеза.

 

  1. Понижава кръвната захар

Противовъзпалителните качества на лайката предпазват от увреждане клетките на панкреаса. Такова увреждане се получава, когато нивата на кръвната захар са постоянно завишени за продължителен период от време.

Панкреаса е изключително важен, тъй като той произвежда инсулин, хормонът, който е отговорен за премахването захарта от кръвта.

Чаят от лайка доказано понижава нивата на глюкоза в кръвта. Пиенето му по време на хранене предотвратява резките завишавания на кръвната захар след ядене.

 

  1. Полезен е за сърцето

В лайката се съдържат голямо количество флавони, Те представляват клас антиоксиданти, които имат благоприятно влияние при високо кръвно и унищожават лошия холестерол. Това прави лайката идеално средство за поддържане на сърцето в добро здраве и предпазването му от заболявания.

Източници: https://www.healthline.com; https://www.vitacost.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *