ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За какво алармира усещането за „буца в гърлото“?

Често оплакване при посещение на гастроентеролог е чувството за стягане в шията и усещане за чуждо тяло – буца в гърлото

буца в гърлото
Усещането за буца в гърлото не е проблем само на храносмилателната система

Но, усещането за буца в гърлото не е задължителен симптом на стомашно-чревните заболявания. Той се появява и в случаи на нарушения на автономната нервна система или като следствие на някои невротични реакции.

Откъде идва усещането за буца в гърлото?

Този често срещан симптом може да бъде проява на функционално разстройство – силни емоции или органична патология – признак на сериозно заболяване.

Кои са причините за поява на усещането за буца в гърлото?

Мускулна треска

Когато не се използват за говорене или преглъщане, мускулите на гърлото често се отпускат. Ако обаче не се отпуснат правилно, може да се почувства повече напрежение от нормалното. Това понякога е възможно да се усети като бучка или удар в гърлото.

Загуба на мускулна координация

Мускулите на гърлото са проектирани да се отпускат и свиват по синхронизиран начин. Това действие ви позволява да преглътнете правилно. Ако обаче те спрат да работят синхронизирано, може да почувствате стягане на мускулите, когато не трябва.

Това може да е най-забележимо, когато се опитате да погълнете слюнка. Некоординираните мускули ще ви попречат да преглътнете или ще ви затруднят. Просто ще изпитате необичайно усещане, докато преглъщате. Поглъщането на храна може да е по-лесно, защото храната стимулира мускулите в гърлото по по-различен начин от слюнката.

Постназална капка

Излишната слуз от носа и синусите понякога се натрупва в задната част на гърлото. Това е известно като „постназална капка“. Докато се плъзга по гърлото, може да предизвика усещане, подобно на буца, като причини повишаване на чувствителността.

В такива ситуации пациентите обикновено се оплакват от дискомфорт като:

– усещане за киселина в устата;
– неестествено парене или изтръпване на езика и устните, натиск в гърлото;
– чужди вкусове в устата – метални, горчиви, сладки;
– лош дъх;
– често и интензивно оригване;
– пресипналост на гласа или постоянна кашлица;
– затруднено дишане или задух.

В случай на функционално увреждане, причината за „бучката“ става мускулен спазъм, като отговор на стрес или негативни ситуации. Тази проява може да бъде придружена от повишена тревожност, постоянно напрежение без способност да се отпуснете, мускулна слабост, бърза умора, безпокойство, загуба на концентрация, понижен тонус, нарушения на съня и намален интерес към живота.

Това състояние може да прогресира – интензивните преживявания водят до по-тежки спазми, което увеличава тревожността и усилва симптомите. Но само лекар може да установи правилната диагноза след задълбочен преглед, който ще помогне да се изключат по-сериозните причини.

Най-чести причини за буца в гърлото са:

– Подуване на лигавицата като резултат от неизлекувано възпалително заболяване на фаринкса или ларинкса (фарингит, тонзилит и др.);
– Заболявания на ендокринната система – щитовидната жлеза е с увеличен размер;
– Отоци в гърлото, ларинкса, трахеята – в началото може да няма други симптоми;
– Патология на шийните прешлени – при остеохондроза на гръбначния стълб;
– Рефлуксна болест – развива се с дразнене на фаринкса и ларинкса след хранене;
– Затлъстяване – механично компресиране на шията от мастни натрупвания.

Какви са усложненията?

Усещането за буца в гърлото е доброкачествено. Това означава, че не е сериозно състояние и няма да доведе до по-притеснителни усложнения.

Въпреки това, някои състояния в началото могат да имитират усещане за чуждо тяло в гърлото. С други думи, първите симптоми е възможно да изглеждат като усещане за буца в гърлото, но в крайна сметка ще се появят и допълнителни симптоми.

Трябва да обърнете внимание на тези допълнителни симптоми, които могат да се появят, ако понякога имате усещане за бучка в гърлото. В повечето случаи това не е усещане за нещо сериозно, но вниманието към промените може да ви помогне да уловите други възможни усложнения в един по-ранен етап.

Тези симптоми включват:

– болка;
– затруднено преглъщане или задавяне;
– бучка или маса, която може да се види, опипа или почувства;
– треска (висока температура);
– отслабване на килограми;
– мускулна слабост.

Предотвратяване на усещането, че имате бучка в гърлото

Тъй като изследователите не знаят какво причинява усещането за буца в гърлото, е трудно да се разбере как да се предотврати. Затова най-ефективният начин на действие е да се грижите за гърлото си възможно най-добре.

Следвайте тези съвети за здраво гърло, за да предотвратите възможни проблеми с усещането за чуждо тяло или трудно преглъщане:

Пийте много вода

Да останете хидратиран е полезно. Добрата хидратация поддържа течностите и секретите в цялото тяло да се движат правилно.

Не пушете!

Гърлото, синусите и устата са силно засегнати от употребата на цигари и тютюн. Използването на който и да е от тези продукти увеличава риска от много състояния, включително и от рак.

Дайте почивка на гърлото, когато сте болни

Когато имате настинка или нещо по-сериозно като ларингит, дайте почивка на гърлото. Мускулите в гърлото вече са възпалени от болестта. Използването им може да причини сериозни щети.

Не викайте!

Без значение дали професията изисква от вас да говорите пред аудитория, или просто разговаряте с близки, познати и колеги – не викайте. Спестете си това напрежение, като по възможност говорите с по-тих глас, бавно и разбрано.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *