Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Безопасно ли е яденето на суши?

Много хора обичат японската кухня, но трябва ли да се притеснявате от рисковете за здравето, които крие консумацията на суши?

суши
Крие ли опасност за здравето консумацията на суши?

Листерия, салмонела и тения са само някои от рискове, които биха ви накарали да помислите добре преди да си поръчате суши.

Суши е екзотична, модерна, но е и проблемна храна, тъй като се прави предимно от сурова риба. А суровата риба може да съдържа паразити, бактерии и вируси.

Болести, свързани с консумацията на суши

Едно често срещано заболяване, свързано с консумацията на суши, е анисакиазата. Причинява се от консумация на риба, заразена с паразитен червей, който се прикрепя към хранопровода, стомаха или червата и може да причини хранително отравяне.

Най-добрият начин да се предотврати заболяването е напълно да се избягва консумацията на сурова или недопечена риба или калмари. Въпреки че болестта не е особено често срещана, тя става все по-разпространена, показва проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация.

Листерията е друга често срещана зараза, която сушито и пушените морски дарове, могат да причинят. Поради тази причина се препоръчва на бременните жени да избягват да ядат такива храни.

Живакът, паразитите, бактериите и хранителните заболявания са само част от рисковете за здравето, които яденето на суши може да причини

Да, суши звучи като бързо и лесно хранене, но действително крие значителни рискове за здравето, освен изброените в началото на статията. От една страна, всички риби съдържат някакво количество живак. По-голямата част от рибата, която се използва за приготвянето на суши, рулца и сашими, е едра риба, като риба тон, лаврак и омар. Тези риби имат най-високо количество живак. Симптомите на живачна токсичност включват проблеми с паметта, мускулна слабост, изтръпване, тремор и раздразнителност. Ако не можете да се откажете от сушито, тогава поне изберете морски дарове, които съдържат по-малко живак, като сьомга и скариди.

Както вече стана ясно, яденето на сурово суши ви излага на риск от инфекции. Съществуват редица различни видове паразити, освен листерията, които се откриват в суровата риба, и които могат да причинят сериозни заболявания. Например тенията, която преди се е откривала само в риба от Азия, като пъстърва, щука и морски бас, сега я има и в сьомгата от Аляска, която минава за сравнително „чиста“ риба.

След като сте яли суши, може да се окаже, че сте се заразили и със салмонела.

Дори вирусни инфекции като норовирус са свързани с консумацията на сурово суши

Излагането на токсини от суши е значително. Установено е, че ПХБ (полихлорирани бифенили) и пестициди замърсяват рибата, отгледана в рибарниците, както и дивата риба, която свободно плува в реки, морета и океани.

Цигуатоксините са токсини, произведени от микроорганизмите на морските водорасли, които въздействат на рибите, които се хранят в близост до рифове, като червен щрауп и баракуда. Токсинът, подобно на живака, се намира в по-едрите риби и не се унищожава при готвене.

Той може да предизвика стомашно-чревни, сърдечни и неврологични симптоми и е свързан със състояние, известно като синдром на хроничния възпалителен отговор (CIRS).

Защо сушито не е безопасна храна?

Суши определено не е здравословна храна. Преди стотици или хиляди години, когато водите са били чисти и незамърсени – да, но не и сега. Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, което е полезно за сърцето и мозъка, но предвид броя на потенциалните рискове от консумацията на риба, вероятно е най-добре да закупите висококачествена хранителна добавка с рибено масло, която е строго тествана, за да гарантира, че е без живак и други токсини.

Как да намалите вредата от консумацията на суши?

Най-добрият начин да се смекчат рисковете за здравето е да не се яде суши. Ако не сте готови да се откажете от него, имайте предвид няколко неща:

1. ИЗБЕРЕТЕ СИГУРЕН РЕСТОРАНТ: От гледна точка на паразити и инфекции изберете реномиран ресторант и разберете как обработват рибата, преди да я превърнат в суши. Рибата трябва да бъде замразена на мига и да се съхранява в търговски фризер за най-малко 15 часа, за да измрат каквито и да е паразити.

2. ИЗБЕРЕТЕ МАЛКИ РИБИ: За да избегнете по-високата концентрация на живак и други токсини, изберете по-дребна риба, която естествено ще съдържа по-малко количество токсини.

3. ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДОСТАВЧИЦИТЕ: Уверете се, че ресторантите не купуват риба от проверени доставчици и избягвайте да ядете риба, която може да не е била държана на студено.

4. Яжте СУШИ БЪРЗО : Яжте суши веднага и не го оставяйте дълго на стайна температура.

Източник: www.drtaniadempsey.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *