ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 причини, поради които мъжете не бива да пият бира

Във всяко нещо най-важното е умереността. Това важи и за яденето, и за пиенето.

През последните години стана много модерно да си говорим, колко полезни са малките дози алкохол. Но едва ли някой се съмнява, че големите дози са вредни. И то не само от твърдия алкохол. Например много от нас смятат бирата за най-безобидната от алкохолните напитки, но грешат – тя също толкова силно „удря“ по здравето. Особено по мъжкото, както твърдят специалистите. Причината е в това, че съдържащият се в бирата фитоестроген (отделя се от хмела) потиска секрецията на мъжкия хормон тестостерон. В резултат на това женският хормон естроген започва да набира сили и да изтласква тестостерона. Той така или иначе присъства в мъжкия организъм в нормално състояние, но не бива да преобладава пред тестостерона. А последствията от нарушения хормонален баланс могат да бъдат най-различни.       

НИЕ ЩЕ ВИ ПОСОЧИМ САМО ПЕТ ОТ ТЯХ

Покачва се нивото на холестерола. Учени от университета „Лисестър“, Великобритания, изследвали група млади хора и открили, че най-високи показатели на холестерола имали тези, чийто естроген бил повишен, при това незначително. Ако се вземе предвид, че с възрастта проблемът се задълбочава, то при мъжете над 40 години дори леките отклонения могат да доведат до печални последствия. Естрогенът увеличава продукцията на т.нар. лош холестерол, който е виновен за развитието на сърдечносъдовите заболявания и инфарктите. Освен това пречи за образуването на добрия холестерол, който – точно обратното – подобрява еластичността на кръвоносните съдове и предотвратява сърдечните пристъпи.

  • Приближава затлъстяването. Биреното коремче съвсем не ви се е появило, защото „много ви е провървяло. Естрогенът не само задълбочава образуването на мастни отлагания, но и ги натрупва именно около талията. И това още не е всичко: мастните клетки изработват коварен ензим, който… превръща мъжкия хормон тестостерон в естроген! Ето така физиологията си играе лоши шеги с нас. А последствията са увиснала мускулатура, постоянна умора и проблеми с либидото. Да не говорим и за повишения риск от диабет и другите спътници на затлъстяването.
  • Възпалява се простатата. Недостигът на естроген в мъжкия организъм отдавна се смята за една от предпос-тавките на рак на простатата. Обаче излишъкът също крие опасност за този орган. Въпреки че не е изяснен точният механизъм на тази зависимост, медиците предполагат, че в големи количества естрогенът помага за увеличаване на простатната жлеза и нарушава нейната работа. Ако жлезата расте, тя започва да притиска пикочния проток и пикочния мехур. А това предизвиква характерното усещане за „позиви“, наред  с трудности при уринирането.
  • Нараства… бюстът! Всяка жена мечтае лесно и безболезнено да увеличи гърдите си. Уви, по ирония на съдбата такъв метод е достъпен само за мъжката половина на човечеството. Заради хормоналния дисбаланс мъжът може да се обзаведе с женски подутини, защото мазнините започват да се отлагат там, където ги „насочи“ женският хормон естрогенът.
  • Отслабва сърцето. Полски изследователи изяснили, че съчетаването на сърдечната недостатъчност с повишеното ниво на естрогена по принцип за мъжете означава ранна смърт. Средно хората с такива симптоми умират два пъти по-често от останалите сърдечно-болни. Мъжете с високо ниво на естрогена също така са по-предразположени към тромбоза на дълбоките вени и, съответно, към инфаркт. Между другото, същите тези лекари казват, че прекалено ниското съдържание на естроген провокира същите последствия.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “5 причини, поради които мъжете не бива да пият бира

  1. Pingback: Изберете храни със здравословни мазнини!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *