Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Фолиевата киселина предпазва от инфаркт

Приемането на продукти богати на фолиева киселина може да е евтин, безопасен и ефективен начин да намалим значително риска от инфаркт или инсулт. Фолиевата киселина е позната още като витамин В9 и се употребява най-вече при бременни жени с цел понижаване на риска от увреждания на мозъка на бебето или на гръбнака му.

Ежедневното приемане на фолиева киселина може да бъде ефективен начин за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулти, показва ново изследване, публикувано в “British Medical Journal”. Способността на фолиевата киселина да намалява нивата на хомоцистеин в кръвта е причината учените да смятат така. Хомоцистеинът е аминокиселина, един от градивните елементи на белтъчините, произвеждани в човешкото тяло. Дали по-високи нива на хомоцистеин предизвикват сърдечно-съдови заболявания и инсулт, отдавна е въпрос на научен дебат, но вече се появиха неоспорими данни за това, че той играе голяма роля във влошаването на състоянието на сърдечно-съдовата система, което води до инфаркт.

Д-р Дейвид Уалд от Уолфсънския институт за превантивна медицина в Лондон и други негови колеги правят анализ на няколко проучвания в усилията си за доказване на това твърдение.
Екипът анализира проучвания от няколко вида: такива, които изследват потенциалната връзка между нивата на хомоцистеин и сърдечни пристъпи; няколко, които включват участници с генетично предразположение към по-високи нива на хомоцистеин и някои, които разглеждали ефекта от намаляване на нивата на хомоцистеин. Всички проучвания показват, че с понижаване на нивата на хомоцистеина се осигурява защита, която означава намаляване на риска от сърдечни проблеми с от 10 до 20 процента, твърдят авторите на изследването.
Тъй като фолиева киселина намалява концентрацията на хомоцистеин в кръвта е разумно да се заключи, че увеличаването потреблението на фолиева киселина ще намали риска от инфаркт и инсулт.

Естествени източници на фолиева киселина са зелено листни зеленчуци като спанак, броколи и брюкселско зеле, също така и аспержи, зелен фасул, грах, зърнени закуски, хляб, леща, зрял фасул и портокали.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *