ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Коронавирус: Как да се предпазите с етерични масла?

Всяка инфекция е по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува. Изключение не прави и актуалния в момента коронавирус

коронавирус
Коронавирус: Как да се предпазите с етерични масла?

Могат ли етеричните масла да намалят риска от инфекция, да създадат защитна бариера и да укрепят имунитета? Има ли научни изследвания, потвърждаващи ефективността на етеричните масла? Как и кои етерични масла е препоръчително да използвате в борбата с вирусите?

Всеки професионален курс по ароматерапия започва с история, случила се по време на чумата (1345-1347 г.) в Европа. Тогава по улиците и площадите вилнеели групи от хора, които обирали ценности от труповете, убити от чумата и ограбвали изоставените къщи. Когато най-накрая били заловени, им било обещано смекчаване на наказанието, ако разкрият тайната как са успели да не се заразят. Оказало се, че преди да тръгнат да вършат своите тъмни дела, те натривали цялото си тяло със специална инфузия, направена от етирични масла, извлечени от билки с антисептични и антивирусни ефекти.

Профилактика на коронавирус

Как е свързано това с COVID-19?

COVID-19, или познат още като коронавирус, е респираторна инфекция, причинена от вируса SARS-COV-2. Този вирус принадлежи към семейството на коронавирусите, което включва около 40 вида РНК-съдържащи вируси. Грипът принадлежи към РНК вирусите. Тоест, коронавирусът е един от вирусите, срещу които е необходимо антивирусно лекарство, и който най-вече засяга хората с отслабен имунитет.

През 1928 г. френският химик Рене Маурис Гатефос доказва, че някои етерични масла, които включват в състава си феноли, терпени, оксиди и алдехиди, имат антисептични, антивирусни и антибактериални свойства, които превъзхождат повечето химически препарати. По-нови проучвания доказват, че активните вещества на етеричните масла като риган, мащерка, дафинов лист и чаено дърво могат да повлияят на семейството на коронавирусите. Ето ЛИНК и към изследванията, които са направени, както и до какви заключения са стигнали учените.

Тези изследвания не твърдят, че етеричното масло може да лекува коронавирус. Но благодарение на неговото използване ние:

1. Създаваме мощна бариера за проникването на вируса.

2. Засилва се имунитета. В крайна сметка, отслабеният имунитет със сигурност увеличава риска от коронавирусна инфекция.

В тази статия ще разгледаме четири етерични масла, техните свойства и начина, по който може да се използват, за да се зашити човек от коронавируса.

1. Масло от риган

Маслото от риган е антисептик Номер Едно в ароматерапията. За него пуснахме отделна статия съвсем скоро. Това е естествено антивирусно, антимикробно и противогъбично лекарство. То включва в състава си карвакрол – мощен природен антисептик, който се бори срещу определени видове бактерии и вируси, устойчиви на химикали.

Как се приема маслото от риган?

Вътрешно приложение

2-3 капки масло от риган се разреждат в супена лъжица мед или зехтин и се приема вътрешно. Курсът на лечение е не повече от три пъти на ден и не повече от пет дни. Препоръчва се да се приема при първите признаци на инфекция или за профилактика, ако има риск от инфекция (обществени събития, летища, обществени места).

Външно приложение

Смесете 2-3 капки масло в крема, който използвате или в растително масло по избор и нанесете върху откритите части на тялото, преди да излезете на улицата. Можете да приготвите сместа предварително и да я използвате на обществени места след измиване на ръцете.

Предпазни мерки!

Маслото от риган не може да се прилага в чист вид върху кожата, а също така и да се използва при деца под 15 години.  Не се препоръчва за бременни и кърмещи жени.

Етеричните масла ефективно предпазват от вирусни инфекции

2. Масло от мащерка

Маслото от мащерка се счита за антисептик Номер Две в ароматерапията. То е мощен стимулатор на имунитета при инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища. Има антивирусни и антимикробни ефекти.

Как се прилага маслото от мащерка?

Правилата за прием са идентични с приема на маслото от риган.

Предпазни мерки!

Не се препоръчва за деца под 5 години.
При деца от 5 до 15 години се препоръчва само за външна употреба.

Не се препоръчва за употреба и през първите три месеца от бременността.

3. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е антисептично, имуностимулиращо, антипаразитно и противогъбично средство, което се използва от векове в народната и традиционната медицина. Може да се използва и при грип, синузит, тонзилит, отит, бронхит, фарингит и пикочно-полови инфекции.

Силата на етеричните масла е в техния състав

Как се използва чаеното масло като протектор против вируси?

Вътрешно приложение

Разредете 1-2 капки масло от чаено дърво в лъжица мед или зехтин и приемайте вътрешно. Не бива да се използва повече от три пъти на ден. Максималният срок на употреба е от 5 до 7 дни.

Външно приложение ⠀

10-на капки масло от чаено дърво се смесват с около 2-3 супени лъжици качествен зехтин и така получената смес се нанася с масажни движения върху областта на гърдите и ръцете. ⠀

Предпазни мерки!

Не се препоръчва при деца под 10 години!

Не се препоръчва за употреба през първите три месеца от бременността.

4. Лаврово масло или масло от дафинов лист

Лавровото масло също е много силно антисептично и антивирусно средство.

Маслото от дафинов лист не се използва вътрешно, но може да се прилага външно в чист вид. Много е практично, няма нужда да се смесва с нищо, достатъчно е да имате малко количество с вас през периода на епидемии.

Например, ако не е възможно да измиете ръцете си, тогава можете да сложите 2-3 капки върху ръцете си, докато втривате енергично. В този случай маслото действа като дезинфектант. Или през периода на епидемията е добре да нанесете 1-2 капки под носа, преди да излезете.

Разбира се, възможно е и да правите различни комбинации между по-горе изброените масла, както и да използвате всяко едно от тях самостоятелно.

ВАЖНО! Етеричното масло трябва да е натурално. И, както бе споменато по-горе, етеричните масла съдържат силни активни вещества, поради което е много важно да се спазват дозировките и предпазните мерки.

Източник: scents.com.ua

Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *