Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ефективна дезинфекция: кои опасни бактерии унищожава маслото от риган?

Маслото от риган е ефективно за унищожаването на стафилок и салмонела. Как действа и може ли да си го направите сами – за да разберете продължете да четете

риган
Маслото от риган е естествен природен дезинфектант

Въздушните маси пренасят смог на огромни разстояния, а отровния въздух се вдишва от хората по цялата планета. Проучвания в 130 страни по света потвърдиха, че най-честата екологична причина за огромен брой болести и преждевременна смърт е мръсният въздух. В статията ще разгледаме как да дезинфекцирате въздуха във вашия дом по безопасен и ефективен начин.

Сред всички най-изследвани видове замърсявания на въздуха най-притеснителни са фините частици. Те имат диаметър по-малък от 2,5 микрона, което им позволява лесно да проникнат през дихателната система и белодробната тъкан в кръвообращението и да причинят хронични процеси, алергични и възпалителни заболявания.

Наскоро в сайта www.hhs.gov (Department of Health and Human Services) бяха публикувани данни от няколко проучвания на американски учени от респираторната и реанимационна медицина, които потвърждават, че най-популярните домакински почистващи продукти могат драстично да увеличат отрицателните ефекти на фините частици. Използването на обикновен домакински препарат в продължение на 20 години често влошава белодробната активност, така както и пушенето на пакет цигари на ден през същия период. До блясък почистената къща предизвиква положителни емоции, но постигането на чистота и ред не трябва да е за сметка на здравето на цялото семейство.

Причинители на хранителни отравяния

Ние сме заобиколени от огромен брой патогенни бактерии и вируси, които могат да причинят хранително отравяне, сериозни заболявания и дори смърт. Най-често срещаните от тях са бактерии от Staphylococcus aureus (стафилокок), Escherichia coli, Salmonella (салмонела), Norovirus и други. Те могат да бъдат открити в хранителните продукти и, размножавайки се в подходяща среда, ги тровят и развалят.

Но токсичните вещества не винаги причиняват разваляне на продуктите. Бактерията Staphylococcus aureus може да се открие в почти всеки продукт. Освен това, при една четвърт от световното население тези патогени се намират върху косата, кожата, ръцете и могат лесно да бъдат прехвърлени от един на друг човек.

Самите бактерии могат да бъдат унищожени под въздействието на високи температури по време на готвене, но токсините, които произвеждат в храните, не винаги са в състояние да бъдат елиминирани. Докато се натрупват, те синтезират много силна биологична мембрана, която може да издържи на различни опити за отстраняването им.

Употреба на етерични масла срещу вредните микроорганизми

Staphylococcus aureus (стафилокок) причинява огромното мнозинство от хранителни отравяния в световен мащаб. Проведени са редица изследвания върху свойствата на различни етерични масла и техния ефект върху патогенната микрофлора. В резултат на това бяха дадени убедителни доказателства за високата ефективност на маслото от риган за елиминиране на биомембраните на стафилокока. В допълнение, това етерично масло значително намалява броя на вредните структури, прикрепени към повърхността на продуктите.

Действието на маслото от риган е по-ефективно при отстраняване на патогени върху изделия от неръждаема стомана, отколкото използваната от много домакинства обикновена готварска сол (или друг абразивен препарат). Но за разлика от солта, етеричното масло не причинява ръжда. Освен това е доказана високата ефективност на маслото от риган при унищожаване на чревни бактерии и салмонела.

Американски проучвания на най-често срещаните патогени са установили способността на маслото от риган да предпазва от възпалителни увреждания и да причинява смърт на патогенната микрофлора. Храна, съдържащ риган, показа значителна активност при унищожаването на грам-отрицателни и грам-положителни патогени.

Може сами да си направите масло от риган у дома

Различни проучвания са установили ефективността на маслото срещу:

– E. coli, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa;
– Staphylococcus aureus, сенни бацили;
– хелминти и ракови клетки;
– дрожди, спори на антракс;
– причинители на различни инфекции.

Това масло има значителни антиоксидантни, антивирусни, дезинфекционни, противогъбични и други уникални свойства.

Маслото от риган помага като:

– предотвратява натрупването на слуз и храчки в горните и долните дихателни пътища;
– облекчава респираторните инфекции;
– намалява артритните и травматичните болки;
– при лечение на гъбични инфекции;
– осигурява защита срещу настинки и вирусни заболявания;
– за облекчаване на свръхчувствителност към алергични дразнители.

Как сами да си направите препарат?

За да унищожите повечето патогени, просто добавете етерично масло от риган към всеки продукт за почистване. Не се препоръчва използването на приготвения разтвор в пластмасови бутилки за многократна употреба, за да се предотврати алкализирането на химикалите от пластмасата. По-добре е да използвате стъклени или порцеланови съдове за това.

За да приготвите универсален почистващ препарат, изсипете две чаени лъжички кастилски сапун в чаша вода и добавете 20 капки етерично масло. Смесете всички съставки в бутилка със спрей, разклатете добре и използвайте за почистване на всички повърхности.

Ако трябва да приготвите голямо количество разтвор, тогава в ¼ чаша бял (чбълков) оцет добавете 10 капки лимоново масло и 4 капки масло от риган. Изсипете тази смес в кофа с вода и използвайте за дезинфекция на всяко помещение.

Как сами да си направите масло от риган?

За да направите маслото ще ви трябват зелени листа риган, растително масло от гроздови семки, бадем или качествен зехтин и стерилен буркан със стегнат капак.

Налейте вода в подходящ съд и я доведете до кипене, след което оставете настрана. Сложете листата в буркана и го напълнете с масло или зехтин в съотношение 1:1. Бурканът трябва да се затвори с капак и да се постави във вряща вода за 10 минути, така че листата да пуснат своя лечебен екстракт, и след това да се постави на слънчевата страна на прозореца за седмица или две, като периодично се разклаща. След това маслото от буркана се излива в стерилен съд и се съхранява в хладилника. Можете да добавите консервант – няколко капки масло от семена на грейпфрут.

Втриването на домашно масло в кожата ефективно помага при болки в главата, носните синуси и мускулите. Успокоява раздразнената и възпалена кожа при ухапвания от насекоми, изгаряния, артрит и други заболявания.

Източник: vsepodomu.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *