Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо ставите пукат и кога това е притеснително?

Когато ставите пукат, това не винаги е опасно. Не трябва да се притеснявате, ако пукането не е придружено и от други промени – ограничаване на подвижността, подуване и болка

ставите пукат
Нормално е ставите да пукат само, когато пукането не е придружено от болка или схващане

Тези, както и други прояви, показват сериозни нарушения във функционирането на ставния апарат. В какви случаи трябва спешно да посетите лекар, когато ставите пукат?

Ставите на здравия човек са напълно безшумни при движение. Възможно е да има леки щраквания поради особеността на физиологичната структура. Също така, жените имат променлива подвижност на ставите, поради колебания в производството на колаген. Това е генетичен фактор, който не може да бъде коригиран. Докато ходите, когато местоположението на сухожилието се промени и след това се върне, може да се чуе пукане.

 

Защо ставите пукат?

В допълнение, неприятните звуци могат да бъдат признаци и на някои промени в ставите:

– Възпалителни процеси – придружени от малки, почти невидими пукнатини. Освен това ще има и други симптоми – болезненост, подуване, зачервяване на кожата;

– Навяхване на ставата – налягането в кухината намалява, образуват се газови мехурчета в синовиалната течност. При ходене те се пукат и издават звук;

– Тежко физическо натоварване – ставната течност се изразходва извънредно, а новата няма време да се развие. Такова пукане е временно, но при редовно натоварване (например при спортисти) са възможни наранявания и усложнения;

Артроза – постепенно хрущялната тъкан се разрушава, намалява се количеството на смазващата течност, костта се „изсушава“ и може да се чува постоянно пукане, което да е придружено от болка;

– Увреждане на периартикуларните тъкани – възниква поради наранявания, както и при дегенеративна промяна в мускулите и сухожилията.

Не трябва да изпадате в паника, ако в допълнение към редките пропуквания при движение, не се наблюдават никакви други прояви. Анатомичната структура на ставния апарат, гръбначния стълб, горните и долни крайници, е такава, че може да причини „хрускане“ при напълно здрав човек. Но ако се чува редовно пукане в ставите, които са подложени на постоянен стрес – тазобедрената става, ставата на коляното и глезена, тогава трябва да се консултирате с лекар, да направите всички необходими изследвания и да преминете през специални функционални тестове. Също така е нужно да сте предпазливи, ако мястото на пукането има по-висока температура, болки, подува се или е придружено от усещания, които не сте изпитвали преди.

 

Лечение при пукане в ставите

 

Терапевтичните мерки са насочени към обезболяване и намаляване на възпалителните процеси. Възможно е да се предписват различни хранителни добавки за укрепване на хрущяла. При тежки случаи лекарят може да препоръча почивка на легло и обездвижване на засегнатата става. След преминаване на острия стадий специалистът обикновено предписва физиотерапевтични процедури.

Важно! В никакъв случай не трябва да се самолекувате, да пиете болкоуспокояващи и други лекарства по съвет на приятели, да се „киснете“ в топла вана или обратно, да прилагате лед върху възпаленото място. При назначаване на лечението, лекарят взема предвид индивидуалните характеристики и противопоказания. Затоплянето е строго забранено при възпалителни процеси, а неправилната криотерапия може да причини тъканна смърт.

 

Хранителни добавки

 

Ако пукането не е придружено от остра болка, подуване, както и за предотвратяване увреждането на ставите, можете да направите курс на лечение с хранителни добавки, които са с естествени съставки. Те включват:

– Хондропротектори – съдържат глюкозамин и хондроитин, помагат за възстановяване на хрущялната тъкан;
– Колаген – помага за възстановяване на съединителната тъкан;
– Вазодилататори – подобряват кръвообращението;
– Халуронова киселина – реанимира засегнатите стави, като замества синовиалната течност.

Препоръчително е, за да се подобри състоянието на ставния апарат, да се отървете от излишното тегло. Всеки излишен килограм е стрес за ставите. Ето защо е необходимо да се храните здравословно, да се изключат храни, които допринасят за задържане на течности в тялото, както и такива, които са пържени и мазни.

Патологиите на ставите могат да възникнат поради липса на двигателна активност, „заседнала“ работа или продължително пребиваване в една поза. Ще е добре да намерите време и да се опитате периодично да правите загрявки – прехвърляйте тежестта от единия крак на другия, да ставате, да протегнете ръцете и да завъртите раменете си. По възможност не използвайте асансьор. Поне няколко пъти седмично ще е добре да посещавате фитнес зала или да се разхождате със сравнително бързо темпо. Правилните и добре дозирани упражнения, под ръководството на опитен инструктор, могат да забавят развитието на ставните патологии, да подобрят кръвоснабдяването, храненето на тъканите и насищането с кислород, а в някои случаи да стимулират възстановяването на хрущялната тъкан.

Здравословно хранене за здрави стави

 

Много хора в напреднала възраст започват да изпитват желание да ядат храни, които са естествено желирани, като пача например. Това е така, защото такива ястия са много полезни за организма, или по-скоро за разрушеният хрущял, който се случва в резултат на продължително изсушаване или изтъркване на костите и компонентите на съединителната тъкан – лигаменти, хрущяли и сухожилия. Предпочитание трябва да се дава на постното месо. След готвене премахнете излишната мазнина, за да не провокирате наддаване на тегло. Препоръчва се също да се прави желирано месо без сол или с минимално количество, за да не се провокира подпухналост.

За да се възпроизведе по естествен начин хрущяла, се нуждаете от витамини, намиращи се в суровите храни и билки. В допълнение, трябва да включите в диетата продукти, съдържащи голямо количество калций, желатин, пресни зеленчуци и плодове. Също така е необходимо поне веднъж седмично да хапвате морска риба, заради това, че е богата на наситени мастни киселини.

Източник: kp.ru

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *