Киселините по време на сън носят риск от развитие на рак

Киселините са неприятно усещане както през деня, така и през нощта. Но, нощното „изригване“ крие фатални рискове за здравето

киселините
Получаването на киселини по време на сън буквално разяжда хранопровода

Ако често изпитвате киселинен рефлукс (киселини), вероятно сте научили по трудния начин, че симптомите могат да се влошат, когато се опитвате да спите.

Лежането не позволява на гравитацията да помогне за преместването на храната и киселините надолу по хранопровода и чрез храносмилателната система.

За щастие, има някои стратегии, които можете да използвате, за да намалите честотата и интензивността на киселинния рефлукс, както и да сведете до минимум усложненията, които съпътстват състоянието през нощта.

Обикновено, когато ядете или пиете нещо, мускулната лента в долната част на хранопровода – наречена долен езофагеален сфинктер – се отпуска и позволява на храната и течността да отидат в стомаха.

Сфинктерът се затваря и стомашната киселина започва да разгражда всичко, което току-що сте консумирали. Ако сфинктерът стане слаб или ако се отпусне необичайно, стомашната киселина може да се движи нагоре през сфинктера и да раздразни лигавицата на хранопровода.

Има някои състояния, които провокират нощното отделяне на киселини. Едно от тях е бременността. Ето и останалите:

  • Херния

Хиаталната херния може да доведе до киселинен рефлукс, защото стомаха и долния езофагиален сфинктер са над мускулна диафрагмата, която обикновено помага стомашна киселина движи нагоре.

  • Пушене

Пушенето може да допринесе за проблема по няколко начина, включително чрез увеличаване производството на стомашна киселина и отслабване на сфинктера.

  • Обилни хранения и ядене на определени храни

Случайният епизод на киселинен рефлукс също може да е резултат от малко повече производство на киселина от обикновено – може би предизвикано от особено голямо количество и/ли чувствителността ви към определени храни.

Ако си легнете преди храната да се усвои, рискувате част от излишната киселина да изтича през сфинктера

Независимо от причината за вашия киселинен рефлукс, лягането – без значение дали ще е през нощта или през деня – ще влоши симптомите и ще удължи времето, което ще отнеме на тялото да усвои напълно храната.

Ако страдате от киселинен рефлукс повече от два пъти седмично, може да имате гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). За разлика от рядко срещаните епизоди на рефлукс с отделяне на киселини, ГЕРБ може да изисква консултация с лекар и по-активно лечение.

Според проучване, публикувано през 2005 г. в списание CHEST, всеки един от четирима американци страда от киселини през нощта. Тази цифра е по-висока при хората с хронични киселини или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

През 2005 г. проучвания на 1900 души с ГЕРБ в САЩ и Европа показаха, че 55 процента от тях неспокойно спят през нощта.

Респондентите смятат, че техните симптоми в 22 процента от случаите им причиняват нарушаване на свободното време и почивката, а в 15 процента – намаляване на работоспособността им.

Киселините по време на сън носят риск от развитие на рак на стомаха и хранопровода.

Високата киселинност, без значение дали създава проблеми през нощта или не, изисква сериозно отношение, и най-вече лечение, назначено от специалист-гастроентеролог.

Ако се събудите през нощта поради киселини, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да спите по-добре

Повдигнете края на леглото с 10 – 15 см, така че да спите с повдигната глава и гърди. Може да закупите подвижна основа за леглото (подматрачна рамка). Можете също така да лежите на специална възглавница във формата на клин, специално направена да се спи под наклон.

Повечето специалисти са на мнение, че последното хранене за деня трябва да бъде два до три часа преди лягане. Според тях това ще намали риска от киселини през нощта. Хората, които имат рефлукс, споделят че най-добре е последното хранене за деня да е преди 18 часа и след това да не се яде абсолютно нищо.

Не носете тесни дрехи, това може да влоши симптомите при рефлукс. Жените трябва да се въздържат от носенето на коригиращо бельо.

Дъвчете дъвка вечер. Това може да увеличи производството на слюнка, която неутрализира стомашната киселина.

Опитайте се да спите на лявата страна. Някои проучвания показват, че това насърчава храносмилането поради структурните особености на тялото. Ако спите от дясната си страна, рискът от киселини е по-висок.

Избягвайте храни, които могат да причинят рефлукс или да раздразнят лигавицата на хранопровода. Това са алкохол, шоколад, мента, кафе, газирани напитки, цитрусови плодове и сокове, домати, чушки, оцет, кетчуп, горчица, както и пикантни и мазни ястия.

Не приемайте лекарства, които могат да влошат рефлукса. Те включват: аспирин и други болкоуспокояващи, блокери на калциевите канали. Ако в момента приемате някакви лекарства, които увеличават киселините, поговорете с вашия лекар за алтернативи. Никога не спирайте да приемате лекарства, без първо да се консултирате с вашия лекар.

Ако пушите, прекратете. Пушенето увеличава риска от киселини през нощта

Ако имате наднормено тегло , опитайте се да се отървете от излишните килограми.

Нелекуваната ГЕРБ може да доведе до сериозни усложнения. Изпробвайте тези няколко съвета за превенция, за да помогнете за управлението на рефлукса си и за по-добър нощен сън. Към тях може да добавите и онова, което сте разбрали на база опит.

Онова, което в никакъв случай не бива да пропускате е навременната консултация със специалист, както и стриктно спазване на неговите предписания + диета.

Източници: www.healthline.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Киселините по време на сън носят риск от развитие на рак

  1. Камелия Зафирова каза:

    Наскоро бях на гастроентеролог и той ми каза същото! Киселините са адски вредни! Взимайте мерки навреме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *