Хроничната умора идва от червата!

Какво е синдром на хроничната умора? Това може да бъде доста изтощително заболяване, което кара хората да се чувстват в безизходица

хроничната умора
Синдромът на хроничната умора е сериозен здравословен проблем

Такива пациенти живеят с постоянна и тежка умора, независимо от вида на терапията. В допълнение към продължаващата умора, пациентите, страдащи от хроничния вариант, имат симптоми, които се появяват в цялото тяло и са причинени от възпалителна реакция.

Синдромът на хроничната умора и проблемите с червата

Има редица мнения за произхода на синдрома на хроничната умора – дисфункции в централната нервна система, метаболитен дисбаланс, инфекциозно възпаление, проблеми във функционирането на имунната защита на организма.

За съжаление към днешна дата медицината няма лабораторни изследвания за идентифициране на този синдром. От това следва, че диагнозата се поставя по метода на изключване на други заболявания, които имат подобни симптоми. Освен това няма и специфични методи на терапия и лекарства, които да се прилагат при хронична умора.

В миналото много лекари обясняваха това състояние като психологическа дисфункция. Но скорошно проучване, проведено от експерти от университета Корнел, разкри биомаркери на това състояние под формата на микроби, присъстващи в кръвта и червата на хората. Изследвана е динамиката на броя и активността на тези микроорганизми. Успоредно с това бяха отбелязани промени в мозъчната тъкан, които направиха възможно да се направи първичен извод за връзката между бактериите и нашия мозък.

Какво е хронична умора?

Проявите на хроничната умора са голям списък от болезнени състояния, произволни при различните хора. Типичен симптом е трайното усещане за умора, което се засилва по време на разход на физическа/умствена енергия. Освен това, възстановяването отнема дълъг период.

В допълнение към класическата умора, хроничната може да дойде и със симптомите на други заболявания:

– Мускулна болка.
– Отслабване на паметта.
– Главоболие.
– Болки в гърлото.
– Лош нощен сън.
– Подути лимфни възли.
– Мускулно потрепване.
– Лош, кратък период на внимание.
– Повишено изпотяване.
– Силен пулс.
– Припадъци.
– Симптоми на грип.
– Лоша толерантност към алкохол.
– Раздразнено черво.
– Резки промени в настроението.
– Колебания на телесната температура.
– Хранителна алергия.
– Дисфункции на стомаха и червата.
– Чувствителност към светлина и шум.

Продължителната хронична умора при липса на подходяща терапия води до усложнения, изразени в депресивни състояния и нарушаване на социалния живот.

Заключенията на експертите от Университета в Калифорния показват, че тази болест често засяга хора, които далеч не са мързеливи, които преди са били активни, и такива който са работили продължително и упорито.

Вероятните причини за умора неочаквано се появяват в червата

В специално проучване на специалисти от университета Корнел са изследвани кръвта и екскрементите на 48 души с диагноза хронична умора. Резултатите са сравнени с анализите от изследването на 39 здрави индивида.

Резултатите обясняват „замъглените“ симптоми на синдрома на хроничната умора и евентуално могат да доведат до прилагането на успешни терапии.

Разликата между здравите доброволци и хората с хронична умора бяха открити в екскрементите и в кръвта. Експертите са установили дефицит в разнообразието на чревната микрофлора при пациенти с хронична умора и маркери на възпаление в кръвта.

Тези промени не позволяват ясно да се идентифицират като причина или като последица от хроничната умора, но учените бяха насърчени от самото присъствие на тези маркери в 83 процента от анализите.

Хроничната умора идва от червата!

Оказва се, че в червата на индивидите с хронична умора състоянието на бактериалната микрофлора е в ненормално състояние, и това провокира стомашно-чревни и възпалителни симптоми. Този факт е аргумент срещу теорията за психологическия произход на този толкова причудлив синдром.

Пропускливите черва може да бъдат ключ към заболяването

Откритите маркери на възпаление в кръвта (споменати по-горе) може да са резултат от „пропускливо черво“, което позволява на бактериите да навлизат в кръвта.

При синдромът на пропускливи черва някои токсични съединения и бактерии се промъкват през чревните стени в кръвообращението. Това се дължи на образуването на „празнини“ между клетъчните мембрани на червата. Има връзка между динамиката на дупките и храната, постъпваща в тялото. Тук храненето е от съществено значение. Глутенът стимулира редица протеини в червата, които провокират отварянето на междуклетъчните пространства в чревната лигавица. А проникването на вещества от червата в кръвта провокира възпалителни и автоимунни реакции.

Струва си да се каже, че заздравяването и стягането на червата намалява възпалителната реакция, което може да демонстрира отслабване на симптомите на хроничната умора.

Мозъчни промени по време на Синдрома на хронична умора

През 2014 г. експерти от Станфордския университет идентифицираха динамиката на бялото вещество на мозъка при хора с диагноза синдром на хроничната умора. Техническите иновации във визуализацията на проучванията позволиха да се видят разликите между мозъка на здравите хора и пациенти, страдащи от хронична умора.

Тези различия се проявяват чрез намаляване обема на бялото вещество и промени в дясното полукълбо. Затова хората с хронична умора често показват объркване и развитие на хипохондрия.

Горното проучване води до три заключения

Заключение № 1 потвърди ефекта на процеса на възпаление върху бялото вещество на мозъка (намаляването на бялото вещество в мозъка води до проблеми при транспортирането на информация).

В заключение № 2 се посочва, че нивото на аномалии в мозъка е свързано с тежестта на симптомите на хроничната умора.

Заключение № 3 показва удебеляване на сивото вещество в бялото вещество между временните и челните дялове в мозъка.

Първа помощ при Синдром на хроничната умора

Всичко по-горе ни позволява да мислим, че вниманието към работата на стомашно-чревния тракт може да бъде най-добрият метод в борбата с хроничната умора. Специална диета може да помогне за възстановяване целостта на чревните стени и да сведе до минимум агресивността на вредната микрофлора.

Храните с глутен и такива от пшенично брашно трябва да бъдат премахнати от диетата.

Намалете количеството на въглехидратите. Въглехидратите създават дисбаланс на микрофлората и действат като хранителни вещества за „лошите“ бактерии. А фибрите, напротив, захранват бактериите, които защитават чревните стени.

Увеличете фибрите в диетата си. Те укрепват чревните стени и спомагат за увеличаване броя на полезните бактерии.

Яжте ферментирали храни, които са източник на естествени пробиотици от млечнокисели бактерии.

Минимизирайте употребата на мляко и млечни продукти. Те съдържат млечен протеин – казеин, който активира възпалението в червата.

Намерете свой начин за управление на стреса. Стресът „повишава” нивото на киселинност в стомаха и влошава усвояемостта на храната. Всичко това провокира синдром на пропускливите черва.

Използвайте антибиотици в изключителни ситуации. Тези лекарства нарушават чревната микрофлора.

Правете редовни тестове за чревни паразити. Всички видове вируси, гъбички и бактерии създават храносмилателни дисфункции.

Източник: marieclaire.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *