Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечебна диета според китайската медицина: Какво представлява?

В китайската медицина храната и лечението са тясно свързани

Китайската лечебна диета се основава на философските принципи на даоизма и на наблюденията на даоистките учители над природата. Някои от концепциите са трудноразбираеми за хората на запад, защото почиват на символи и на образи вместо на научни мерки и теории.

Като цяло китайската медицина разглежда човешкия организъм като интегрирана цялост сама по себе си и във връзка със семейството, обществото и природния ред чрез съставен от символични връзки модел.

Китайската медицина използва храната и като терапия, в съчетание с упражнения и с билкови препарати. Едната страна на балансирания хранителен режим е поддържането на уместен баланс между почивка и активност, както и подбирането на подходящи за сезона и с оглед на други обстоятелства храни.

китайската медицина
Китайската медицина използва храната като терапия

Ако човек не прави достатъчно физически упражнения, тялото не може да преобразува храната в чи и в жизнена есенция. Ако човек е свръхактивен, тялото консумира твърде много от себе си. По отношение на билковите лекарства – китайците приемат различни видове тоници като част от храненето, преди да започнат да ги приемат като лекарства.

Използваните в китайската кухня билки придават на храната специфични лечебни свойства, не само вкус. Джинджифилът например може да се добавя към рибни ястия, за да се противопоставя на високата температура.

В традиционната китайска медицина храната и лечението са тясно свързани. Класическите китайски ястия се стараят да балансират не само вкусовете, ароматите, консистенцията и цвета на различните поднасяни блюда, но и енергиите, които различните съставки осигуряват за тялото.

Какво включва подготовката?

Класическият китайски лечител преглежда пациента старателно, преди да даде съвет относно хранителния режим. Диагнозата се основава на четири вида преглед: зрителна преценка, която обхваща формата, цвета и повърхността на езика, цвета на лицето и измерването на пулса; преслушване на гласа и на дишането; въпроси относно симптомите на пациента, хранителните му предпочитания, емоциите, свързаните с изхождането и със съня навици, както и палпирането (опипването) на корема на пациента и на основните точки по меридианите му.

Лечителят предлага промени в хранителния режим, които ще възстановят вътрешния баланс и хармонията на пациента с околната среда с оглед на регистрирания недостиг.

Източник:www.kp.ru,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *