Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

По-малко вреден ли е алкохолът, разреден с вода?

Някои експерти препоръчват да се разреждат алкохолните напитки, които са над 15-16 градуса, с вода в съотношение 1:3

вода
Алкохолът разреден с вода е не по малко вреден!

По този начин ставало „сравнително безопасно“ човек да изпие не повече от 15 мл. етанол по отношение на чистия алкохол, което се равнява на 150 мл. водка или половин бутилка вино. В допълнение, алкохолът не се препоръчва да се консумира на празен стомах и да се разрежда с газирана вода, тъй като в такива случаи етанолът, които е част от алкохола, бързо навлиза в кръвта и настъпва интоксикация.

В някои страни от Стария свят, произвеждащи вино, все още съществува традиция да се разрежда виното с вода

Смята се, че бялото вино, разредено в пропорция 1 част вино и 3-4 части вода, по-добре утолява жаждата. Също така, понякога виното се разрежда с вода, поради силна сладост или твърде интензивен вкус. В някои случаи добавянето на вода може да направи напитката по-приятна.

Гърците, навремето, редовно сипвали морска вода във виното. Как се прави това? Специфично гръцкият начин е, да се вари морската вода с подправки, докато обемът се намали три пъти и се филтрира. След това водата се оставя на престои и се смесва с виното. Морската вода прави виното по-малко сладко и повишава киселинността му. Също така, в някои скандинавски държави, както и в Испания, слагат газирана вода към виното. Така се получава коктейлът Spritzer, или познат в нашите ширини като Шприц. Благодарение на содата, алкохолната напитка придобива по-лек вкус и става приятно пенлива.

Кой алкохол може да се разрежда с вода и кой не може?

В много отношения добавянето на вода към алкохолните напитки е въпрос на вкус. Според експерта по алкохол Евгений Аристов, дори малко количество вода засилва недостатъците на лошото вино и просто не си струва да разреждате рафинирани и елитни напитки.

„Принципно, алкохолът не трябва да се разрежда. Ако говорим за напитки над 60 градуса, допустимо е вода да се пие отделно, или да се сипе съвсем малко в питието. Вкусът на самото уиски може да бъде приятен, но силата му не е, поради факта, че човек не е развил напълно и не е адаптирал рецепторите си. В този случай напитката може да се разрежда с вода със стайна температура. Препоръчва се уискито да се разрежда до степен, до която е удобна и приятна за самия човек. За порция от 50 мл. силен алкохол това е около една или две чаени лъжички вода. С други думи, трябва да се разрежда в съотношение 1:5. Съответно не трябва да се добавя лед “, казва Аристов. Разреждането на алкохола с вода може да прикрие пълния му вкус

Мнението на гастроентеролога Алексей Парамонов

Напитките, при които количеството алкохол е ниско, са по-безопасни за здравето.

„Бирата ще нанесе по-малко вреда от виното, виното ще бъде по-малко вредно от водката и т.н. Всъщност човек физически не може да пие много силни напитки. Адаптацията става постепенно. И по този начин вредата, която алкохола нанася, не само на храносмилателната система, не само на черния дроб, но и на целия организъм, става по-трайна и трудно лечима. Да, например има напитки като сангрията, която е ниско алкохолен коктейл. Ако човек се замисли поне за малко, тогава той ще е в състояние да се контролира и може да стигне до извода, че пиенето на 50 грама коняк или 200 грама вино (дори и сангрия) е приблизително едно и също нещо “, казва Парамонов.

Алексей Парамонов

При какви заболявания не може да се консумира никакъв алкохол, дори в разредена форма?

Макар да предстоят още празници, мисълта за здравето не трябва да отстъпва пред удоволствието, което искаме да си доставим. Алкохолът под никаква форма не трябва да се консумира при хронични чернодробни заболявания, например при хроничен хепатит. „За такива пациенти дори много малка доза алкохол може да бъде фатална. Една чаша е възможно да нанесе непоправима вреда или дори да ги убие. Трудно прогнозираните панкреатични реакции при хроничен панкреатит също са ограничение при консумацията на алкохол. Може да се развие сериозно усложнение, така че пациентите с панкреатит не трябва да злоупотребява с алкохол “, предупреждава Парамонов.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *