ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болезнена менструация

Болезнената менструация е състояние, което засяга повече от половината от жените. Това състояние се нарича Дисменорея и представлява болки или спазми в долната част на корема, които се случват преди или по време на цикъл.

За Дисменореята

Има два вида дисменорея. Първичната дисменорея причинява болки, които не са в следствие на конкретното състояние. Проявява се най-често през първите няколко години след започване на менструацията. Първична дисменорея може да засегнат до девет от всеки 10 жени. При повечето жени, симптомите отшумяват с годините или след като родят.

Вторичната дисменорея е причинена от специфични състояния, като ендометриоза или миома. Тя обикновено засяга жени на възраст между 30 и 45.

Симптомите на дисменорея

Най-честите симптоми на дисменорея са спазми или болки ниско долу в корема. Това може да се случи преди или по време на първите няколко дни на менструацията. Може да има болки и в гърба и бедрата. Други симптоми на дисменорея са:

• умора

• гадене или повръщане

• диария

• болки в гърба

• главоболие или мигрена

• подуване на корема

• промени в настроението

Причините за дисменорея

Първичната дисменорея няма конкретен причинител. Основната причина се смята, че е увеличаването на размера на простагландините в тялото си. Простагландините са химични вещества, които причиняват съкращаване на  мускулите на матката. Силните мускулни контракции могат временно да спрат притока на кръв към матката, което може да бъде болезнено.
Вторичната  дисменорея може да бъде причинена от няколко различни състояния, включително:
• ендометриоза (тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея, обикновено в други органи в областта на таза);

• миома или полипи на ендометриума (не-ракови образувания на матката);

• тазова възпалителна болест (инфекция на женските репродуктивни органи, обикновено причинени от полово предавани инфекции);

• аденомиозата (удебеляване на стените на матката);

По-вероятно да имате дисменорея, ако менструацията ви е  започнала в ранна възраст или ако пушите.

Диагностика на дисменорея

Дисменореята може да се диагностицира както от вашия гинеколог, така и от вашия личен лекар. Важно е подробно да опишете симптомите си и медицинската си история. За да се определи вида на дисменореята гинеколога ще вземе секрет за полово предавани инфекции.
Лечение на дисменорея

Лекарства
Вашият лекар може да предпише нестероидни противовъзпалителни средства, като мефенаминова киселина, ибупрофен или напроксен. Нестероидните противовъзпалителни блокират производството на химични вещества в организма, известни като простагландини. Тези химикали са част от защитните сили на организма и са включени в изпращането на сигналите за болка към мозъка. Те помагат и за намаляване на размера на болката, която е по време на цикъл. Ако не сте в състояние да вземат нестероидни противовъзпалителни средства, например, ако някога сте имали стомашна или дуоденална язва, вашият лекар може да предложи парацетамол.

Ако нестероидните противовъзпалителни средства и парацетамола не помогнат за намаляване на болката, вашият лекар може да предпише кодеин, което е по-силно болкоуспокояващо средство, обикновено се дава с парацетамол.

Ако не се опитвате да забременеете, хормоналните противозачатъчни, като например комбинирани противозачатъчни таблетки, може да помогнат за намаляване на някои от симптомите. Вашият лекар ще ви обясни за вашите възможности.

Самопомощ

Бихте могли да поставите възглавничка с гореща вода върху корема или да вземете горещ душ. Също така може да стимулирате отделянето на ендорфин (естествено обезболяващо средство в организма), чрез леко раздвижване – разходка, аеробика, танци. Тежките натоварвания и тренировки могат да засилят кръвотечението и дискомфорта.

Хапвайте повече сладко и пийте много течности по време на менструацията. Положителен ефект при дисменорея има и бирата, тъй като тя отпуска мускулатурата и облекчава менструалните болки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Болезнена менструация

  1. Pingback: Джинджифилът защитава целия организъм

  2. Pingback: Медикаменти помагат на жени с болезнена менструация? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *