Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Психолог: как да се разделим с алкохолика

Известният психолог Михаил Ефимович Литвак съветва как да се разделите с алкохолизирания съпруг


За сериозните проблеми се говори направо, така че нека го кажем още в началото:

Ако е възможно – незабавен развод!

Ако няма такава опция, тогава трябва да се приложи психологически развод.

Променете статуса. Приемете, че вашия съпруг, който злоупотребява с алкохола, е просто ваш съквартирант. Тогава душевната мъка малко по малко ще изчезне и ще има само неудобство. Няма да го очаквате всеки път, когато закъснее. Спокойно ще реагирате на факта, че се прибира пиян, няма да започнете да му четете „конско“ или пък проповеди за опасностите от пиенето на прекалено много алкохол. Вие просто ще му налеете още едно питие, за да го опияните до „трета степен“ и да заспи толкова здраво, че да няма шанс да ви притеснява. Няма да го накарате да отиде на лечение, няма и да губите време, както и да съсипвате нервите си, с размисли около това как точно може да му помогнете да се справи той със своята зависимост към алкохола.

Михаил Литвак

Скрийте скъпите вещи, не дръжте алкохол в апартамента, не влизайте в конфликт с него. Постарайте се да имате все по-малко общи познати и приятели. Или изолирайте себе си от неговото обкръжение, или не допускайте вашият кръг от познати и приятели да общува с него. Най-добре е да се запишете на някакъв курс – там със сигурност ще попаднете на съвсем нова среда, която ще ви отвлече вниманието от мислите за вашия алкохолизирам съпруг. И не забравяйте – никакви общи сметки! Вашите пари са си ваши, неговите – общи.

Ако нямате намерение да се развеждате с вашия вечно пиещ съпруг и просто искате да го разубедите да не пие толкова много, тогава всички препоръки, изброени по-горе, също са подходящи за вас.

Не се изненадвайте и не мислете, че подобно отношение е жестоко. Съпругът ви, пиейки, ще забележи значителните промени, които са настъпили с вас. Ще усети дистанцията, ще почувства едва доловимия или пък сериозен хлад в отношението ви, отново ще се заинтересува от вас и навярно ще спре да пие. А може и по-зле да стане…

Трудно е да си представим по-сложен семеен живот от живота с алкохолик

Положението на жената става още по-плачевно, ако съпругът е любим човек.

В тази ситуация тя изглежда живее с двама напълно различни хора – с грижовен и внимателен съпруг, когато е трезвен, и агресивен тиранин, когато е пиян.

Алкохолът събужда у човека най-лошите му качества: гняв, раздразнение, омраза. Като харчи за алкохол не само парите си, но често и целия семеен бюджет, пиещият съпруг лишава от бъдеще не само себе си, но всички близки до него хора.

Всяка жена – съпруга на алкохолик, има свои причини да бъде до такъв партньор

За някои това са децата, които се нуждаят от баща, дори и такъв. За други – безнадеждността на ситуацията, когато няма къде да отидат. Има и дами, които съжаляват съпруга си, и които до последно се надяват, че той ще промени решението си и ще спре да пие.

Ако парите в семейството идват от човек, предразположен към пиене, тогава любимите му хора стават заложници на неговия алкохолизъм

Въпреки, че може и да продължите да се борите за него, ще започнете да изпитвате страх от една евентуална безнадеждност и бедност. Децата в тази ситуация също не могат да останат настрана. Често те се чувстват самотни и нещастни, имат нужда от морална подкрепа. Затова спокойно можем да кажем, че алкохолизмът е семейно заболяване.

Може би сте от онзи тип жени, които са убедени, че контролират всичко и могат да се справят със зависимостта на съпруга си

Както показва практиката, човек не може да се промени под натиск. Той ще направи това само ако самостоятелно стигне до такова решение. Пълният контрол върху действията на вашия съпруг, постоянните упреци и коментари, когато сте в компания, ще доведат до обратния резултат. В крайна сметка, алкохоликът е убеден, че не страда от алкохолна зависимост, и ако само поиска, може да спре да пие по всяко време.

Вашият съпруг пие ли? Това е негово решение

Ако той има постоянен, неконтролиран копнеж към алкохола и използва всяка възможност за това, тогава най-вероятно съпругът ви е хроничен алкохолик. Пиещият мъж е източник на проблеми не само за хората около него, но в по-голямата си част за собственото си семейство. И само вие можете да решите в тази ситуация дали да опитате късмета си и да сте близо до такъв човек, застрашавайки себе си и децата си, или да го оставите и да се върнете към нормалния и проспериращ живот, който заслужавате.

Ако дори и дистанцираното съжителство с вашия алкохолизиран съпруг не върви съвсем по план, ако психологическата раздяла не е достатъчна, то тогава трябва да вземете трудното решение и да го напуснете завинаги. Повечето жени трудно вземат решение за първата стъпка. Опитайте се да разделите напускането на съпруга, който злоупотребява с алкохола на 3 етапа:

– Не трябва да спонсорирате пиянството на съпруга си

– Първото нещо, което съпругата на алкохолика трябва да направи, е да лиши съпруга си от всякаква възможност да пие за своя сметка.

– Случва често жената да дава на съпруга си пари за следващата доза алкохол. А за партньора такова поведение по-късно става норма.

Това трябва да бъде спряно. Нека търси пари за алкохол другаде

Ако той иска да съсипе живота си като пие алкохол без мярка, нека пие, но не трябва да имате нищо общо с неговия разрушителен избор.

Жените имат силна воля, емоционални са, интелигентни и това, че са целенасочени е прекрасно

Но правилното прилагане на волята, правилното използване на ума и правилната посока на целта също са от съществено значение.

Ние сме заобиколени от онези, които заслужаваме, и те се отнасят с нас така, както ние им позволяваме.

Хората около нас не са случайни хора. Ние сами сме ги избрали. И пак ние сме в състояние да се откажем от избора си, при положение, че този избор застрашава не просто здравето ни, но и нашия живот.

Ако все пак сте събрали сили и сте решили да напуснете алкохолизирания си съпруг, пожелайте му скорошно възстановяване

След като преминете през трите етапа, за които стана дума по-горе, ще имате възможността в нормална среда, без скандали и избухвания, да пожелаете на мъжа си да се справи със зависимостта си към алкохола.

Възможно е точно в този момент съпругът да промени мнението си и да разбере, че нещо в живота му се е объркало, тъй като остава напълно сам. И тогава той може да реши да се бори със зависимостта си и да се лекува. Според статистиката обаче вероятността от този сценарий е изключително малка.

Много по-лесно е да обвини избягалата съпруга за всичките им проблеми и да продължи да пие. Но в този случай самият пиещ е отговорен за своя избор и последствията от него.

Решението ви да напуснете съпруга си алкохолик е единственият начин да го накарате да преосмисли живота си и да се опита да поправи злото, което е причинил на своите близки. Ако смятате, че има друг начин за влияние – можете да опитате. Но резултатът вероятно ще бъде тъжен. На първо място, за вас и вашите деца.

Просто приемете факта, че не можете да помогнете на алкохолика</h4

Самият той е избрал този пиянски живот. Единственият начин, по който можете да помогнете на алкохолизирания си съпруг, е да го оставите, и тогава, може би, той ще има шанс за изцеление.

Възможно е да преосмисли последствията от злоупотребата с алкохола, когато остане напълно сам и близките хора вече няма да искат да имат нищо общо с него. Жалостта към „болния“, характерна за женския характер, в този случай само изостря ситуацията, и от такова съжаление всички членове на семейството в крайна сметка стават заложници на една зла и изключително неприятна съдба…

Източник: thesolution.ru

АЛКОГАРД - Премахва желанието за употреба на алкохол!
АЛКОГАРД – Премахва желанието за употреба на алкохол!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *