Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Центърът по епилепсия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ вече е в световния ТОП 4

Центърът по функционална и епилептична хирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е четвърти в света, след като получи специален апарат и софтуер

Св. Иван Рилски
Новата апаратура в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще помага най-вече на деца с епилепсия

Дарението от Българската Коледа нареди софийската болница до трите най-добри в световен мащаб. Благодарение на него стана възможно да се извършва едновременно изследване с магнитен резонанс и електроенцефалография.

Това изследване ще помага най-вече на деца със сложни огнищни епилепсии, които ще имат имат нов шанс за лечение и диагностика.

„Апаратурата, която получихме сега от Българската Коледа, ни дава възможност да извършваме едно от най-високоспециализираните изследвания, каквито се правят само в реномираните центрове за лечение на епилепсия в Германия, Франция и САЩ. Това нововъведение ни поставя реално сред водещите центрове за хирургия на епилепсията“, обясни доц. Красимир Минкин – началник на Референтния център за функционална и епилептична хирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Началникът на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Марин Пенков уточни, че преди да получат модерната техника не е било възможно едновременно да се извършва ЕЕГ и магнитно-резонансно изследване (ЯМР). По време на магнитния резонанс не могат да се използват метални електроди. Сега проводниците, които свързват двете машини – ЯМР и ЕЕГ- апарата, също дарен ни от Българската Коледа преди 3 години, не са метални. Поради тази причина те са уникални, което ги прави и доста скъпи.

Самото изследване отнема не повече от 60 минути

За това време ще се получи по-точна и детайлна информация както за електрическата активност на мозъка, така и за анатомичните му особености.

Комбинираното изследване ще прави диагностиката не само по-лесна, но и доста по-точна. Това неминуемо ще гарантира и по-ефективно лечение.

Електроенцефалографията (ЕЕГ) и ядрено-магнитния резонанс (ЯМР) спада към един от трите признати метода в света за най-високотехнологична локализация на източника. Другите два са магнитоенцелография, смятан за най-прецизен, но и съответно най-скъп, и високоразделителна ЕЕГ, при която се използват над 200 канала.

„Третият метод, който е напълно конкурентоспособен на изброените, и който вече имаме при нас, е ЕЕГ-ЯМР“, обясни неврологът доц. Петя Димова, която, заедно с доц. Минкин се занимава с най-тежките случаи на епилепсия у нас.

Тя поясни, че до момента за диагностиката на пациентите се е използвал 64-канален апарат за видео ЕЕГ мониториране, снабден със софтуер за извършване на постпроцесинг (обработка на данни) от най-разнообразни изследвания: ЕЕГ, ЯМР, SPECT-CT и PET-CT.

Благодарение на новата апаратура ще могат да се изследват и диагностицират по-тежките случаи на епилепсия, които не могат да бъдат „хванати“ по стандартен начин.

През последните десет години в Центъра по функционална неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ са оперирани повече от 300 пациенти с тежки епилепсии. Повечето операции са направени на деца, тъй като болестта се проявява най-често в детска възраст.

При около 70% от пациентите е постигнат пълен контрол над епилептичните пристъпи

Новото изследване ще позволи да бъдат оперирани и диагностицирани и най-сложните случаи, на които досега е отказвана хирургия.

Координати

УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ ЕАД

Работно време от 8:00 до 16:30 (За администрация)

гр. София,
бул. „Академик Иван Гешов“ № 15
тел: 851 08 14
тел: 952 20 18
email: pr@rilski.com

Хоспитализацията за клиничен преглед и видео-ЕЕГ се осъществява чрез предварително заплануване на пациента, по клинична пътека 62

Тел. за записване: 02/8526267

Предварителна консултация с доц. Петя Димова, невролог, детски невролог, ЕЕГ-специалист:

Тел. за записване и регистратура: 02/952-58-78,  каб. 34.

Източник: dariknews.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *