ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ягодата – вкусна и полезна

Ягодата е един от най-вкусните и питателни плодове. Те имат способността да пречистват кръвта от вредните токсини. Препоръчват се за муден черен дроб, подагра, ревматизъм, запек, високо кръвно налягане, хрема и дори рак на кожата.

Ягодите съдържат набор от хранителни вещества, най-вече витамин С. Също така съдържат значителни нива на фитонутриенти и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Това са елементи, които могат да увредят клетките и се смята, че те допринасят за образуване на много видове рак. За тези антиоксидантни свойства, се смята, че са свързани с това, което прави ягодите ярко червени. Освен витамин С, ягодите са отличен източник на витамин К и манган, както и фолиева киселина, калий, рибофлавин, витамин B5, витамин В6, мед, магнезий и омега-3 мастни киселини.

Здравословните предимства на ягодите

Очи: Основната причина за почти всички проблеми с очите са свободните радикали и недостига на определени хранителни вещества. С увеличаване на възрастта и при липсата на тези защитни вещества, вредните свободни радикали или оксиданти причиняват  тежки поражения на очите, като изсъхване на очите, нарушения на оптичните нерви, зрителни дефекти и податливост към инфекции. Антиоксидантите като витамин С, флавоноиди, фенолни гитохимикали и елагова киселина, присъстващи в ягодите могат да помогнат до голяма степен за облекчаване на тази ситуация. Още един фактор е очно налягане, всяко нарушение в него е вредно за очите. И тук, ягодите са полезни, тъй като те съдържат калий, който спомагат за поддържане на правилното налягане.

Артрит и подагра: Дегенерацията на мускулите и тъканите, намаляването на течността, която помагат при движението на ставите и натрупването на токсични вещества и киселини (като например пикочната киселина) в организма, са някои от въздействията на свободните радикали. Присъствайки в нашето тяло те носят основната отговорност за развитието на артрит и подагра. Ягодите, с антиоксидантната и детоксикиращата си функция може ефективно да помогне за отблъскването на такива рискове за здравето. Една известна индийска поговорка казва, че сервирането на поне един плод на ден ще премахнете ръждата от ставите. Това е много вярно за ягодите.

Рак: Витамин С, Фолиева киселина, антоцианин, кверцетин и каемфрол (няколко от многото Флавоноиди в ягодите, които притежават отлични антиоксидантни и антиканцерогенни свойства) заедно формират един отличен екип за борба с рака и туморите. Ежедневния прием на ягоди води до забележително намаляване на растежа на ракови клетки.

Мозъчна функция: Това е много често срещано мнение, е че старите хора са склонни да губят паметта си и контрола върху дейността на крайниците си. Това се дължи на застаряването на мозъка и нервната система. Всъщност, свободните радикали, отговорни за стареенето, имат много неблагоприятен ефект върху тези системи. Благодарение на тях на мозъчните тъкани започват да  деградират и нервите стават по-слаби. На витамините и фитохимикалите в ягодите неутрализират ефекта от тези оксиданти, а също и подмладяват нервната система. Освен всичко това ягодите са богати и на йод, което е много полезно за правилното функциониране на мозъка и нервната система.

Високо кръвно налягане: Съдържанието на калий и магнезий в ягодите ги прави много благоприятни тъй като и двете вещества са много ефективни при понижаване на високото кръвно налягане.

Сърдечно-съдови заболявания: Високо съдържание на фибри, фолиева киселина, високото антиоксидантно действие са изключително полезни за сърцето и сърдечна дейност като цяло. Те ефективно намаляване на холестерола, укрепват сърдечния мускул и помагат за по-доброто функциониране на сърцето.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Ягодата – вкусна и полезна

  1. Pingback: Диета за повишаване на женското либидо | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *