ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пикникът сред природата може да ни прати в болница

Вече сме май и така искаме най-после да си на­правим пикник сред природата, да се „откъснем“ от напрегнатото всекидневие и заедно със семейство­то и приятелите да се насочим към гората. Но този ентусиазъм понякога се помрачава от неприятни изненади със здравето.

За да не приключи така дълго чаканият пикник в инфекциозна-болница със системи по тялото, вие трябва от по-рано да се подготвите. Запасете се с еднократни чинии, вилици, чаши. Така няма да се налага да ги миете в реката.

Когато мариновате месото, което възнаме­рявате да си хапвате там, в гората, непременно добавяйте подправки с дезинфекциращи свойства – такива се джинджифилът, куркумата, шафранът, кимионът, червеният и черният пипер, карамфилът, кориандърът. Можете да добавите всякакъв лютив сос или горчица.

Друг проверен метод да убиете болестотворните бактерии е да добавите в маринатата чаена лъжичка алкохол – ракия, водка, коняк, каквото предпочетете. И запомнете, че болестотворният организъм може да попадне в човека не само от ме­сото. Източници на тези микроби могат да бъдат неизмитите плодове, гъбите, сандвичите с масло и сладкишите с крем.

BHИМАНИЕ!

Запомнете първите симптоми на натравянето – прилошаване или спазми в стомаха. Веднага изпийте някакъв сорбент, най-добре активен въглен – нека е с много вода. Ако това не ви донесе облекчение, незабавно предизвикайте повръщане. Тъй като натравянето предизвиква силна интоксикация, е нужно веднага да започнете да пиете вода на глътки – посто­янно, на всеки 10 минути по две глътки чиста вода.

През май в разлистените гори и паркове се срещат кърлежи. Затова се подгответе предвари­телно: купете си средства за защита – репеленти, които ги отблъскват, или акарициди, които ги убиват. На опаковката или етикета ще прочетете указанията за ползване. След това помислете за дрехите си, като не забравяте кои са „любимите“ места за кърлежите – главата, шията, под мишници­те и лакътните сгъвки. Не забравяйте да напъхате панталоните в чорапите и маратонките – 90% от кърлежите се впиват в областта на ходилата. И, разбира се, на всеки 3-4 часа внимателно оглеж­дайте тялото си, не забравяйте да прегледате и децата.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *