Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тайните на Херпес Зостер

Здравейте, какви са симптомите на кожното заболяване Херпес Зостер?

Евелина Радева – Варна

Херпес Зостер се предизвиква от същия вирус, който е причина за варицелата (дребна шарка), а локализацията му може да бъде по главата, тялото, крайниците.

Това е много често срещано заболяване, което се проявява със засягане на кожата и пери­ферните нерви в определена зона от тялото. При първата среща с вируса се развива варицела, като това се случва най-често в детска възраст. След преболедуването имунната система потиска ви­руса, но той Остава скрит в не­активно състояние в структури на периферните нерви на тялото и при определени условия има въз­можност да се активизира отно­во. Спадът на имунитета срещу вируса най-често е в резултат от стрес, тежко заболяване, ме­дикаменти, йонизираща радиация, напреднала възраст.

ВНИМАНИЕ!

Смята се, че около 50% от хората над 80 години могат да получат Херпес Зо­стер. Заболяването започва обикновено със стрелкащи силни болки в определена зона на тялото, като те могат да се усещат и в мускулите.

Повърхността на, кожата също може да бъде болезнена или по-чувствителна при докосване. Тези оплаквания се проявяват 48 часа до 10 дни преди появата на обрива, като наподобят мигренозен пристъп, болни зъби, плеврит, апендицит и др. При малка част от пациентите заболяването за­почва направо с обрив по кожата и придружаващи болки. На мястото на засягането кожата се зачервя­ва и уплътнява, може да се подуят регионалните лимфни възли. Появя­ват се групирани малки мехурчета върху червена основа, изпълнени с бистра течност. Към момента на появата им обривът се съпътства от силна болка в засегнатия нерв. Заболяването се локализира само от едната страна на тялото и обривът е ясно разграничен от останалата незасегната кожа. В процеса на развитие на заболява­нето мехурчетата помътняват, пукат се и се покриват с кори. След падането им кожата остава за­червена още известно време. При по-дълбоко засягане на кожата или при вторично бактериално инфе­ктиране на херпетичните мехурче­та може да останат белези. Много често болката в засегнатата зона продължава дори след пълното преминаване на обрива, като този период може да продължи понякога Месеци и години. Това състояние се нарича постзостерна невралгия. Лечението се осъществява със Специфични антивирусни средства и е ефикасно, ако започне през първите 72 часа от появата на симптомите.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Тайните на Херпес Зостер

  1. Pingback: Спешна помощ при херпес зостер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *