Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диетите за удължаване на живота не работят, смятат учени

Диетите за удължаване на живота са супер популярни. Те се изучават от учени, препоръчват се непрекъснато от биохакери и фенове на здравословния начин на живот

диетите
Диетите за дълголетие не са ефективни?

Но дебатът за тяхната ефективност не отшумява.

Водещите учени в тази област, Себастиан Брандхорст и Валтер Лонго, наскоро публикуваха подробна рецензия в списанието „Advances in Nutrition“, която обобщава данните за различни диети, удължаващи живота. Техните открития ще бъдат полезни за всеки, който иска да живее дълго и да поддържа добро здраве.

Валтер Лонго

4 диети

Те разграничават 4 вида диети, които потенциално могат да удължат живота. Това е ниско протеиновата диета, диета на базата на протеини (растителни протеини), гладна и интервална диета. Всички те помагат да се облекчи тежестта на много заболявания, свързани със стареенето, и понякога практически ги лекуват. Става въпрос за хипертония, диабет тип 2 и подобряване лечението на рака. В експерименти върху животни и хора дори е доказано, че диетите с ниско съдържание на протеин и интервалното хранене задействат възстановяването на панкреаса чрез активиране на стволови клетки.

Но увеличават ли такива диети човешкия живот?

Авторите предоставят доказателства, че първите три вида хранене всъщност удължават живота в експеримента. Това многократно е доказано при експерименти върху гризачи и дори маймуни. Но що се отнася до човека, ефектът от удължаването на живота не е доказан.

Търсете алтернативи

Наистина ли тези диети не работят за хората? Всъщност не е така. Има всички причини да вярваме, че те работят и за нас. Просто при човека все още не е демонстриран ефекта върху продължителността на живота. Това е разбираемо. Лесно е да се оцени този ефект при плъхове на възраст 1-3 години. За опит с тях са достатъчни 2-3 години наблюдения. И между другото, благодарение на плъховете стана ясно, че интервалната диета, която се появи наскоро, също удължава живота.

Интервалното гладуване е най-добрият способ за подобряване на здравето

При маймуните, живеещи под 26 години, това все още не е доказано. Успешните експерименти върху тях с други по-стари диети, продължили 7-14 години, са дали следните резултати: приматите на нископротеинова или вегетарианска диета (режим на хранене, който е продължил почти през целия им живот) са живели по-дълго – до 30 години.

Експериментите с хора трябва да продължат повече от 30 години, а за науката това е почти нереалистично. Плюс това, човек не може да бъде насилствено държан на много стегнати и гладни диети. Следователно, дори и в по-кратки експерименти, в които са участвали ентусиасти, до 40% от хората са отпаднали, неспособни да издържат на ограниченията в храненето. Освен осигуряването на благоприятно въздействие, гладът и значителното ограничаване на калориите могат да причинят усложнения (депресия, намалено либидо, безплодие, отслабване на костната тъкан). Затова учените търсят алтернатива на тях.

На първо място, това са интервалните диети. Те са лишени от такива усложнения, лесно се понасят и могат да бъдат широко използвани. В своите проучвания авторите доказват, че редовните диетични ограничения от 5 дни на месец са достатъчни за възстановяване на организма при заболявания, свързани със стареенето, и за защита от рак. Плюс това се наблюдават същите промени в метаболизма, както при продължително гладуване и постоянна много строга нискокалорична диета. Именно тези механизми обясняват удължаването на живота при експериментите върху животни. А това означава, че ако учените проведат експеримент за удължаване на живота при хората, продължил 30-50 години, то резултатите от него най-вероятно биха били положителни.

Но това не е всичко

Авторите са сигурни, че интервалната диета удължава времето на здравословен живот (без заболявания) и може да се използва при лечението им, ако те вече съществуват. Те смятат, че подобна диета може да помогне при множествена склероза и дори рак. Такова хранене, казват те, „може да се използва самостоятелно или в комбинация с химиотерапия при лечение на рак.“

Източник: academic.oup.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *