ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кърлежите са преносители на коварния енцефалит

Тези коварни насекоми също пречат на хората да си отдъхнат спокойно сред природата. Малките паразити очакват своите жертви на клоните на дър­ветата и в тревата. Те са преносители на много опасното заболяване кьрлежов енцефалит. Излиш­но е да казваме, че като се насочите към гората, се обличайте подходящо, т.е. затворени обувки и дрехи, покриващи тялото.     Кърлежите са истин­ски лакомници. Те наблю­дават няколко часа сво­ята жертва и избират „най-вкусното“ и удобно място за ухапване. Ос­новно „предпочитат“ шията, под мишниците, слабините, вътрешната повърхност на бедрата. Най-простичкият метод за избягване на ухапване от кърлеж е постоянно да преглеждате тези основ­ни зони по своето тяло.

Ако все пак кърлежът се добере до тялото ви, като начало опитайте да го изскубнете – колкото по-дълго стои, толкова повече проблеми ще ви създаде.

Не опитвайте веднага да го измъквате, защото така ще извлечете само тялото, а отровното хо­ботче ще остане вътре в тялото ви.

Залейте го с расти­телно или камфорово мас­ло и след 15 минути го измъкнете с пинцета.   Намажете ухапаното място с йод.

Най-разпространеният метод е следният: намажете ухапаното мяс­то с масло или вазелин. Направете си примчица от конец, прихванете че­люстите на насекомото в основата му и след 5 мину­ти започнете внимателно да го измъквате. Бъдете търпеливи, процесът на извличане може да отне­ме дори цели 15 минути. Важно е да се справите, а не да бързате.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *