Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лаймската болест се маскира като вирусна инфекция!

Уважаема редакция, интересува ме какви са характерните симптоми на лаймската болест и след колко време се проя­вяват?

Йорданка Кръстева – Русе

Лаймската болест засяга в различна степен различни части от тялото. Мястото на ухапване от кърлежа е точ­ката, през която бактерията навлиза в човешкото тяло. Първоначално болестта засяга само кожата, причинявайки раз­пространяващ се червеникав обрив, който често наподобява симптомите на грипа. В по-късен етап болестта дава отражение върху ставите, сърцето нервната система. От медицинска гледна точка лаймската болест протича в три стадия. В първия стадий, няколко дена или седмици след ухапването, по кожата около мястото се развива разраст­ващо се червено петно. Обра­зуванието често наподобява центъра на мишена. Тъй като кърлежите могат да бъдат изключително малки, много често пациентите не помнят и дори не осъзнават, че са станали жертва на насеко­мото. Може в начален стадий болестта да не се прояви с характерния за нея обрив, което е причина лекуващият лекар да не бъде своевремен­но уведомен за състоянието на ухапания пациент. Повече от 1 на всеки 4 развиват обрив след ухапва­не. Когато им а зачервяване, то обикновено е съпроводено от обща умора, скованост в мускулите и ставите, подути жлези и главоболие – признаци, които наподобяват симпто­мите на вирусна инфекция. Зачервяването може да се разсее без лечение в рамките на около месец. Бактерията се разпространява в цялото тяло в рамките на няколко сед­мици до месец след появата на първоначалния обрив. В малко по-късен етап заболяването засяга ставите, сърцето и] нервната система.

В резултат от инфектира­не пациентът може да развие и остра форма на депресия или тревожно разстройство. В повечето случаи лаймската болест е лечима с помощта на антибиотици. Видът на прила­гания антибиотик зависи от стадия на болестта (ранен или късен) и това, коя част на тяло­то на пациента е засегната.

Обикновено в ранен стадий заболяването се третира с орални медикаменти, напри­мер доксициклин (вибрамицин), амоксицилин или цефуроксим. В случай че пациентът открие типично изразеното ухапване от кърлеж, трябва да потър­си спешна медицинска помощ колкото може по-бързо. Анти­биотиците разсейват обрива в рамките на една-две седмици. За облекчаване на симптомите към антибиотика могат да бъдат добавени и болкоуспокояващи медикаменти.

ВПРОЧЕМ!

По време на третия стадий лайм­ската болест може да засегне сърцето и да причини възпаление на сърдечния мускул, което се отразява на сърдечния ритъм и често води до сърдечна недостатъчност разпространението на болестта в нервната система може да се стигне до пареза на лицевите мускули (пара лиза на Бел), аномалии в сетивните нерви вследствие на заболяване на периферните мускули (периферна невропатия), менингит и общо обър­кване. Симптомите на артрита, или възпалението на ставите, започват с отичане, скованост и болка в ста­вите. Най-често заболяването засяга коленните стави. Артритът вслед­ствие от лаймска болест може да наподобява симптомите на различни други възпалителни артритни заболявания и да придобие хроничен характер.ю

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *