ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колко опасен може да е гениталният херпес?

Генитален херпес, който по-често е наричан само херпес е вирусна инфекция, която се предава по полов път. Вирусът се настанява в кожата около половите органи и след като влезе в нея пътува до нервните корени в близост до гръбначния стълб, като се установява там за постоянно. Два типа херпес вируси са свързани с полови заболявания: херпес симплекс вирус тип 1 (HSV-1) и херпес симплекс вирус-2 (HSV-2). HSV-1-често причинява мехури по устата, докато HSV-2 по-често причинява генитални язви или лезии в областта около ануса. Избухването на херпес е тясно свързан с функционирането на имунната система. Жените, които са с по-слаба имунна система, поради стрес, инфекция или лекарства са по-предразположени към това заболяване. Генеталния херпес се разпространява само от човек на човек. Смята се, че 60% от сексуално активните възрастни носят херпес вирус. Част от причините за продължаващо високата степен на инфекцията е, че повечето жени, заразени с вируса на херпес не знаят, че са заразени, защото те имат малко или никакви симптоми. Колкото по-дълго жената е имала този вирус толкова по-малко се проявяват симптомите му. В случай, че накрая вирусът премине от шийката към влагалището, жените заразени с херпес няма да чувстват никъкви симптоми.

След заразяването с вируса, инкубационния период е 3-7 дни, през които няма проява на никъкви симптоми и през това време той не може да се предава на други хора. Огнището на вируса се образува в рамките на две седмици, като първо се появява сърбеж, а след това и зачервяване, накрая се появяват язви по кожата, които са много болезнени на допир. Инфекцията определено е заразна от момента на сърбеж до момента на пълно излекуване на язва, обикновено в рамките на 2-4 седмици.

Въпреки, че не е известно лечение за херпес, има процедури за контрол. Има лекарства през устата, като например  (Zovirax)ацикловир,  (Famvir)фамцикловир, или валициловир(Valtrex), които пречат на вируса да се умножи и дори да съкрати продължителността на развитие. Лекарство, което се приема през устата, или в тежки случаи интравенозно, е по-ефективно. Важно е да запомните, че все още няма лечение за гениталния херпес.

Херпесът може да се разпространи от една част на тялото до друга по време на избухването.

  • Ето защо е важно да не се докосват очите и устата, след докосване на блистери или язва.
  • Измиването на ръцете е задължително по време на епидемии.
  • Не трябва хора заразени с херпес да споделят облеклото си с други хора.
  • Двойките, които искат да намалят риска от предаване винаги трябва да използват презерватив, особенно ако единият партньор е заразен.
  • Двойките може да помислят за прекратяване на целия полов контакт, включително целувките, по време на развитието на херпеса.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Колко опасен може да е гениталният херпес?

  1. Pingback: Митове за херпеса | Лекува нет

  2. Pingback: Имаш причина за усмивка – СТРАХОТЕН СЕКС | ПО-КРАСИВИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *