ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Митове за херпеса

Въпреки напредналата медицината съществуват не малко митове свързани с това често срещано заболяване.

Херпесът не е заразен

Това разбира се не е вярно. Херпесът е заразен точно толкова колкото и обикновената хрема. Той може да се предаде по въздушно-капков т.е. при кихане, кашляне, при контакт и по полов път. А гениталния херпес може да се предаде и от майка на бебето по време на раждането.

Херпесът се проява при простуда

Това също не е така. Херпесът е вирусно самостоятелно заболяване и се проявява при стрес, преумора, хронични заболявания или понижен имунитет.

Когато избие херпес на устните, значи простудата минава

Обривът на устната означава, че вируса на херпеса започва да действа активно в следствие на прекараната настинка и съответно намаления имунитет.

Ако обривът е минал, херпесът е излекуван

95% от хората носят вируса на херпеса в себе си, но за съжаление все още не измислен начин да се премахне напълно от организма. Той се проявява при 20 % от тези хора и лечението всъщност е с цел деактивирането му.

Заразяването с херпес става само при наличието на обрив

Тъй като през времето, в което има обрив вируса е в активната си фаза, вероятността от заразяване е по-висока.  Въпреки това предаването на инфекцията може да стане във всеки един момент – чрез невидимите с просто око микротравми по кожата и лигавиците.

Херпесът на устните (лабиален) и на половите органи (генитален) са две абсолютно различни заболявания и при орален секс не се извършва заразяване

Различните видове херпес в повечето случаи се предопределят съответно от първи и втори тип ба вируса. Но и двата типа вируси могат да доведат до обриви по устните и гениталиите. Особено често такава рязка смяна се извършва именно при орален секс.

Презервативът напълно предпазва от заразяване с генитален херпес

Предаването на вируса може да стане и през части от тялото, които презервативът не покрива. Това значи че презервативът не дава 100% гаранция за защита, но все пак той наистина намалява риска от заразяване.

Най-доброто лечение е изгаряне на херпесите със спирт или йод

Изгарянето на обрива не влияе на самия вирус и на неговата активност, но пък много лесно уврежда и без друго травмираната кожа и лигавицата. Най-добре е първо да намажете обрива с антисептик, който не съдържа спирт, за да го предпазите от инфекция.

Изострянето на херпеса се лекува със специални противовирусни препарати (например ацикловир), които възпрепятстват размножението на вируса. При често изостряне се използват лекарства, стимулиращи имунитета, и общо укрепващи средства.

Херпесът е безопасно заболяване, което поразява само кожата

Херпесът заема второ място сред причините за смъртност в резултат от вирусни инфекции, отстъпвайки само на острите заразни респираторни заболявания. Вирусът на херпеса са вгражда в генома на нервните клетки и затова обривът се появява на местата с нервни окончания, които са съпроводени със силна болка.

На теория херпесът може да се окаже навсякъде, където има нервна тъкан, а това означава – практически във всеки орган. При намаляване на общия и местен имунитет възпаление може да се развие в лигавицата на устата и гърлото, различните части на окото, лимфните възли, вътрешните полови органи, червата, черния дроб, бъбреците, белите дробове и централната нервна система.

При поражение на главния мозък по-голямата част от болните умират или остават инвалиди.
При вроден херпес са вероятни много дефекти в развитието на детето и дори смърт, а гениталният херпес значително повишава риска от рак на шийката на матката при жените и рак на простата при мъжете.

 

 

Херпес зостер – признаци и лечение

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *