Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диетолог за плюсовете и минусите на детокс-диетата

Детокс-диетата е абсолютно ненаучен метод за „прочистване“ на тялото, тъй като в тялото няма „токсини“, които могат да бъдат елиминирани с помощта на „смути терапия“

детокс-диетата
Детокс диетата има повече минуси, отколкото плюсове

Всички видове детокс са предназначени главно за хора, които ги мързи да спортуват, смята д-р Алекс Калинчев, ендокринолог и диетолог. Поради слабителния ефект, загубата на вода и гликоген, хората, които спазват детокс-диета наистина губят тегло. Но в същото време количеството на мускулната тъкан намалява, а мастната тъкан се увеличава, поради което се появява ефектът на „кльощавата мазнина“.

Д-р Алекс Калинчев, ендокринолог и диетолог

Положителният ефект на детокс-диетите, за които се говори толкова много в социалните мрежи, се дължи на съпътстващите процедури – релакс, адекватен сън (обикновено на чист въздух), СПА и отказ от алкохол. Но същият резултат може да се постигне, като прекарате един уикенд на село, докато работите в градината на баба ви.

Авторите на диетите твърдят, че по време на такъв режим тялото се очиства от всичко вредно и ненужно. И като бонус човек губи тегло. Колкото и да е нелогична, детокс-диетата вече е много популярна в цял свят. И много известни личности предлагат своите съвети за такъв вид хранене. Например, Гуинет Полтроу препоръчва супа от авокадо, нахут, моркови и джинджифил плюс свежи зеленчукови салати като основно ястие. Кейт Мос – постни супи, смутита от зеленчуци и плодове. Салма Хайек също прилага детокс диети. Нейната препоръка е няколко дни да се консумират само прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове.

Необходимо ли е обаче да се „очисти“ тялото по този начин и има ли в него „шлаки“ и „токсини“?

От гледна точка на рационалното хранене, детокс-диетите (когато се предлага да се консумират само сокове, плодови пюрета и смутита през деня), по същество да един вид гладуване. Да, някои въглехидрати присъстват през деня и те позволяват на тялото да получи малко енергия. Но в същото време подобна диета не може да запълни всички нужди на човешкото тяло от основни хранителни вещества. По-специално, протеини, както и мазнини. И сложните въглехидрати, в този случай, не са достатъчни.

По принцип, такава диета изобщо не е нещо ново

В клиничното хранене е разработена цяла система от дни на гладуване, включително дни на зеленчуци и плодове, които се предписват при определени показания. Такова гладуване е необходимо, за да се осигури функционалното разтоварване на болния орган. Например, при възпалителни заболявания на бъбреците, приемът на протеин е ограничен, и понякога е напълно изключен за целия ден, за да се улесни работата на бъбреците, както и да им се помогне да се възстановят.

Има хора, които приемат идеята и „модернизират” системата на гладните дни от терапевтичното хранене. Те активно я използват, за да печелят пари от лековерни пациенти. Но в същото време трябва да се знае, че дори и най-безобидните зеленчуци и плодове могат да имат противопоказания. Не познавайки доказателствата, не знаейки първоначалното състояние на човешкото здраве, подобна диета може да причини много вреда.

В тялото няма „шлаки“

Още един минус на детокс-диетите. Ако не консумирате нищо през деня, освен зеленчуци и плодове, тогава тялото няма да получи необходимото количество протеини. Тъй като организмът има такава нужда всеки ден, той ще търси този протеин вътре в себе си, ще го извлича от собствените си резерви, например от мускулите. Всъщност, той ще се самоизяжда. Или иначе казано – ще се самоунищожава. Затова, ако сте прекалено увлечени от такива гладни дни, постепенно намалявайте обема на храната, която приемате. Подгответе се за деня, през който ще гладувате поне 4-5 дни по-рано. Мускулите са метаболитно активен орган, който харчи енергия дори в покой. Ако мускулната маса стане по-малка, разходите за енергия също се намаляват. А да се отървете от излишните килограми мазнини ще става все по-проблематично.

И какво да правим с прословутата „шлака“? В медицината няма такъв термин. Шлаката е продукт на металургичната или нефтопреработвателната промишленост. Те нямат отношение към живите организми. Но някои интернет-автори много успешно използват този термин, за да изплашат хората с разни шлаки и токсини, които уж се крият в тялото, за да им предложат своята чудотворна лечебна техника.

Нашето тяло е система за самопочистване

Ако е здраво, ако червата работят добре, то само отстранява всички нежеланите вещества. Между другото, за да работят добре червата, имате нужда от достатъчно количество фибри в диетата. Това са зеленчуците и плодовете. Диетичните фибри играят ролята на метла. Минимум три плода (едният може да бъде заменен с чаша сок) и две зеленчукови ястия на ден са достатъчни, за да помогнат на тялото да се освободи от нежеланите вещества.

Възможна е да има токсини в тялото

Но в същото време се появяват симптоми на интоксикация и отравяне. В този случай е необходима спешна медицинска помощ. Би било напълно безразсъдно човек да се лекува сам, чрез приема на сокове. Ако няма симптоми на отравяне, тогава не е необходимо да се отстраняват токсините.

Чаят, обещаващ детокс ефект, също не е начин за отслабване. Такава напитка има само диуретично и слабително действие. А да се освободите от излишната течност и чревно съдържание не е като да се отървете от излишните мазнини и наднормените килограми. Безконтролната употреба на такива напитки може да има неблагоприятни последици за здравето.

Как да напълним чинията?

Тъй като организмът има дневна нужда от протеин, тогава източникът на протеин трябва да бъде в чиния за закуска, обяд и вечеря. Освен това, този протеин трябва да е животински протеин. Защото само от него можем да получим пълен набор от незаменими аминокиселини.

Протеиновата чиния се нуждае от гарнитура. Сутрин – от сложни въглехидрати. Това могат да бъдат зърнени храни, тестени изделия и картофи. Например, в допълнение към бърканите яйца. На обяд и вечеря е желателно гарнитурите да са зеленчукови.

Включете зеленчуци, плодове, както и сокове и коктейли от тях през целия ден към ежедневната диета

Приема на плодови и кисело-млечни напитки е най-добре да бъде плануван между закуска, обяд и вечеря.

Калоричното съдържание на ястията не трябва да бъде много ниско. Дори в покой то харчи около 1600 ккал: за дишане, кръвообращение, сърдечен ритъм, пренос на топлина. Ако не само стоите на едно място, но и се движите през деня, тогава това изисква допълнително още около 300 kcal. Ежедневната диета определено трябва да компенсира това съдържание на калории. Средно една жена се нуждае от 1800-2000 ккал на ден, мъж – 2000-2500 ккал. Неразумно, без преценката и препоръката на лекар, е невъзможно да се намали това съдържание на калории.

Източник: www.verywellfit.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *