Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечението зависи от големината на перфорация на тъпанчето

След спукване на тъпанчето ми казаха че ще се оправи само с взимане на антибиотик. Лекувах се и очаквах да оздравее. Когато отидох на контролен преглед, се оказа, че е започнало да гноясва и инфекцията може да стигне до мозъка. Сега ми предлагат операция. Интере­сува ме какви са причините, тъпанчето и как трябва да се лекува, за да се избегнат такива усложнения.

Ангел Петков – Пловдив

Перфорацията на тъпанчето представлява нарушаване на целостта му под въздействие на механични фактори. Те могат да бъдат директ­ни и индиректни.

Директно нараняване възниква при невнимател­но почистване на ушния канал с клечки, фиби и др., а също и при промивки на ухото. Индиректно тъпанчето може да се разкъса при повишаване на налягането в ушния канал (при удар с длан или от ударната вълна при силен взрив). То се разкъсва и при счупва­не на черепната основа вследствие на различни злополуки.

При внезапно настъ­пило разкъсване се полу­чава силна, режеща болка и остър звън в ухото, последван от шум и на­маляване на слуха. Може да настъпи и вторично възпаление на средното ухо поради внесена отвън инфекция. При отоскопия (оглеждане на ухото с отоскоп) се вижда раз­цепване на тъпанчето с неравни ръбове, покрити с прясна или засъхнала кръв. В слуховия проход също може да се намери съсире­на кръв. След няколко дни ръбовете на разцепването се изглаждат и засъхнала кръв липсва.

ВНИМАНИЕ!

Лечението е в зависимост от големината на перфори­рането. При малка травма се прави стерилна превръзка и се поставя суха стерилна марля в слуховия проход. При по-голяма перфорация се прави възстано­вяване на целостта на мем­браната под микроскоп. След седмица настъпва зарастване на тъпанчето. При наличие на фрактури и на черепа се прила­гат също така антибиотици и кръвоспиращи средства.

Прогнозата е добра. След зарастване на тъ­панчето слухът започва да се подобрява.

ЗАРАСТВА ЛИ САМА ПЕРФОРАЦИЯТА

Зависи как е възник­нала и колко е голяма. Когато има пробиване на здраво тъпанче, особено когато отворът не е голям, съществува на­пълно реална възможност мембраната да зарасне сама. Важно е ухото да не се инфектира. Пра­вилната намеса на ушен лекар може значително да подобри шансовете за зарастване – спонтанно или подпомогнато. Важно е да се потърси съдей­ствие от специалист в първите дни след инцидента.

КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО НЕ СЕ ОПЕРИРА?

В първите няколко дни след инцидента тъ­панчето може да зарасне спонтанно. Ако за този срок това не стане и не се оперира, се случва следното: остава трай­на, сравнително малка дупчица. Когато ухото се пази от намокряне, състоянието се класи­фицира като трайна суха перфорация – средното ухо не се инфектира или това става много рядко и в съвсем лека форма. Подобни случаи могат да не се оперират, а ухото само периодично да се проследява за евентуал­ни усложнения.

Ако перфорацията на тъпанчето е сравнител­но голяма, позволява пе­риодично или постоянно проникване на инфекция в кухината на средното ухо. Състоянието е свър­зано с оскъдно или обилно отделяне на секрет от външния слухов канал. Макар и бавно, необрати­мо се уврежда вътрешно­то ухо, особено в зоната, свързана с чуваемостта за високите честоти. Подобни пациенти е пре­поръчително да се опери­рат, макар и на по-късен етап.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Лечението зависи от големината на перфорация на тъпанчето

  1. Мария каза:

    Здравейте имам спукано тъпанче и със със слухов апарат.лекувала съм се с различни антибиотици и за момента се оправям и след време пак е въспалено търся специалист за лечвние

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *