Вредите които може да ни причини слънцето

Слънцето има силно влияние върху кожата, което може да доведе до преждевременно стареене на кожата, рак на кожата, както и много други кожни промени. Излагането на ултравиолетова (UV) светлина от слънцето се смята основна причина за преждевременно стареене на кожата. Много промени по кожата, за които се е смятало, че се дължат на стареенето, като лесно нараняване, всъщност са резултат от продължително излагане на слънце.

Кожната повърхност се променя под въздействието на слънчевото излагане на ултравиолетови лъчи (например от слънчеви бани, солариум). Това включва удебеляване на кожата, груби и дълбоки  бръчки, особено на задната част на врата (“Cutis rhomboidalis nuchae”) или  изтъняване на кожата, което причинява фините бръчки, лесно нараняване и разкъсване на кожата, най-вече на ръцете и дланите.

Промяната на кръвоносните съдове води до лесно посиняване и нараняване от безобидни причини, най-вече на места които често са изложени на слънце. Слънцето също води до появата на малки кръвоносни съдове (“Telangiectasias” – Склеродермия) в кожата, особено по лицето.

Промените в цвета на кожата, причинени от излагане на слънце са обичайни. Най-забележимата промяна предизвикана от слънцето е пигментни кафяви петна (“Solar lentigos” Слънчево лентиго). Хората със светла кожа хора са особено податливи на лунички. Големите лунички известни също като старчески петна или чернодробни петна, могат да се появят по външната част на дланите, гърдите, раменете, ръцете и горната част на гърба. Ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат също и малки бели петна по краката, външната част на дланите и ръцете (“Guttate hypomelanosis”), както и червените зони от двете страни на врата (“Poikiloderma of Civatte”).

Бенките (невуси) обикновено се намират на места често излагани на слънце. Въпреки че е нормално да се появяват нови бемки от детство до млада възраст, тяхното формиране е стимулирано от слънцето. Повечето бенки са нормални; Атипичните бенки, които се намират на места рядко излагани на слънце, по-големи и с по-неправилна форма от нормалните бенки, могат да служи като индикатор за склонност към развитие на меланом, вид рак на кожата.

Предраковите изменения на кожата включват червеникави, люспести лезии (особено на лицето, ушите и външната част на дланите), наречени „Аctinic keratoses” – Актинични кератози. Когато са на устната (обикновено на долната устна), се наричат Актиничен хейлит. Актинични кератози се считат премалигнени лезии, тъй като 1 на 100 случая на година се превръща в плоскоклетъчен карцином, друг вид рак на кожата.

Слънчевото изгаряне е най-разпостранената вреда, която ни причинява слънцето, въпреки че се среща по-често при хора със светла кожа, която образува: по-малки количества от защитния пигмент меланин, слънчевото изгаряне засяга всеки, който е бил изложен за дълго на ултравиолетовите лъчи. Най-добре е да не злоупотребявате със загара, особено при деца, тъй като слънчевите изгаряния в детството могат да доведат до злокачествена меланома.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Вредите които може да ни причини слънцето

  1. Pingback: Как да останем все така свежи в края на „циганското” лято ? | ПО-КРАСИВИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *