Позитивното мислене ще помогне да се справите с депресията

Тази част от темата може да ви се стори банална, но всеки, който е мотивиран, може да се научи да мисли позитивно. Не мислете, че е толкова лесно – мислиш си за хубави неща и го­тово. Не е така, защото човек не може да се абстрахира от реалния живот. За да се научите да мислите позитивно, трябва от всяка неприятна ситуация да извличате полезните за себе си изводи. Това ни прави по-силни. „Ако не можеш да поемеш отеговорост за случващото се, винаги ще бъдеш жертва“. Затова не се вглъбявайте в това колко лошо се е получило за вас, а си извлечете уро­ци, подложете на анализ стресовите ситуации и своите действия. Когато емоциите „крещят“, ние не виждаме ситуацията ясно, а значи извършваме неправилни действия за решаване на този проблем. Затова освободете парата, успокойте се и започнете да действате. Ето как:

Ако се появи стрес, се опитайте да не се потапяте в стресовата ситуация за дълго. В психологията съществува една техника, нарича се „четирите въпроса“. Тя помага да по­гледнете на всяка сериозна ситуация под друг ъгъл:

  • Какво добро мога да извлека от тази ситуация?
  • Какво мога да науча и какви изводи да си направя?
  • С какви действия или състояния съм могъл да провокирам такава си­туация?

Как мога да поправя всичко и да действам ефективно?

Всяка вечер преди сън откривайте тези 7 до 10 пункта, за които можете да кажете благодаря на отминалия ден и на себе си.

Записвайте си в дневник приятните моменти, срещи и новата полезна за вас информация.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *