ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Интимна хигиена: какво не бива да правите

Какви грешки най-често допускат жените при грижите, които полагат за интимната зона? Защо е важно да се поддържа правилния баланс на бактериалната флора в областта на вагината?

интимна хигиена
Добрата интимна хигиена е гаранция за здраве

Как прекомерната хигиена може да навреди на здравето на жените? На тези и други въпроси, свързани с поддържане чистотата на влагалището отговор дава д-р Елена Малишева.

Много жени правят всичко възможно, за да се отърват дори от най-малкия намек за миризма в интимната зона. Фанатичното отношение към хигиената на влагалището, може да навреди, защото това е агресивна намеса в бактериалната флора. А миризмата, идваща от влагалището, не е нищо друго, освен (с някои изключения) напълно естествен феномен.

6 неща, които не бива да правите!

Влагалището (вагината) е орган на женската репродуктивна система, който изпълнява определени функции в процеса на зачеването на детето и неговото раждане. Има ли фактори, влияещи върху здравето на този орган? Отговорът е да. Това, например,са лошата интимна хигиена, неудобните дрехи, незащитения секс и някои други.

Дори дамите, които внимателно се отнасят към своето здраве, не са имунизирани срещу грешки, свързани с грижата за вагината.

Какво не трябва да се прави по време на интимна хигиена?

Да използвате дамски превръзки ежедневно

Функцията на превръзките е да абсорбират вагиналното течение през периода на менструацията. Днес се предлагат тънки ежедневни превръзки. Постоянната практика, да използвате превръзки всеки ден, е изпълнена със здравословни проблеми. Заради превръзката интимната зона изпитва топлина и влага. Това е благоприятна среда за бактериите, които се образуват във влагалищната област. Подобен навик провокира вагинални инфекции и допълнително течение.

Поради тази причина се препоръчва да използвате по-рядко ежедневни превръзки или да ги сменяте веднъж на всеки четири часа. Особено внимателни трябва да бъдат жените над 50 години, които използват превръзки, заради преждевременно изпускане на урина. За целта те трябва да ползват продукти, които са специално предназначени за тази цел.

Желанието да се отървете от естествената миризма

В интимната зона на жената има специфичен аромат и това е нормално. Миризмата възниква от влажната и топла среда вътре в тялото. И такава среда е благоприятна за живота на бактериите.

Кога трябва да се притеснявате ако:

    • Миризмата е станала по-интензивна;
      Ако има сърбеж към миризмата; 
    • Ако се наблюдава нехарактерно вагинално течение;

В други случаи не трябва да се стеснявате от тази миризма на тялото си и да се опитвате да я премахнете.

Използвате неподходящи лубриканти

Продукти на основата на масло, като вазелин, могат да причинят инфекции. Като допълнителен лубрикант се препоръчва използването на висококачествено масло с неутрално pH.

Елена Малишева

За тази цел е крайно нежелателно да се използват ядливи масла (сметана, зехтин), за да не се наруши киселинно-алкалния баланс и това да предизвика дразнене и изгаряния.

Не пъхайте чужди предмети във влагалището!

Вагинален душ и активна интимна хигиена – препоръчително е всичко да се прави с мярка. А фанатичната хигиена далеч не е полезна. Някои дами практикуват вагинални душове с повод и без повод. Това е ненужна мярка. В допълнение, честият душ може да провокира появата на бактериален дисбаланс.

Някои гинеколози са на мнение, че вагиналният душ е причината за възпалителните процеси на тазовите органи и бактериалната вагиноза.

За хигиена на интимната зона е достатъчно да се измиете със сапун и вода, която има неутрално pH. След процедурата избършете с кърпа от естествен памук.

В леглото

Няма да открием Америка, ако кажем, че при липса на постоянен партньор се препоръчва използването на презервативи. Не е препоръчително да използвате по време на любовната игра сироп на основата на шоколад, бита сметана или подобни продукти, които не е добре да попадат вътре във влагалището. Храните, съдържащи захар, могат да повлияят на промените в бактериалната среда и съотношението на дрождите. Това ще провокира инфекция. Ако искате да проявите въображение, използвайте специализирани средства.

В тоалетната

Дамската интимна хигиена осигурява запазването на интимната зона суха. В този случай тоалетна хартия ще дойде на помощ. Но и тя трябва да се използва разумно.

Бактериите на ануса и влагалището могат да мигрират, тъй като органите са разположени близо един до друг. Ето защо е необходимо да избършете тази зона в посока от влагалището към ануса.

Грижа за здравето на влагалището

Кожата на влагалището е нежна и деликатна. Най-незначителните интервенции могат да провокират инфекция, сърбежи и дразнене. Ето защо е препоръчително да използвате предложените съвети, за да може микрофлората на вагината ви да е винаги в норма.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *