Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чудодейните ползи от праз лук: Какво лекува вкусният зеленчук?

Празът сваля нивата на холестерола

Разновидност на лука, китайският праз лук (Allii fistulosi) е многогодишно растение с островърхи листа, което може да достигне около 50 см на височина.

Тази билка е популярно лекарствено средство в китайската традиционна медицина от хиляди години, като за пръв път е описана преди около 2000 години в класическия труд на китайския император Шен Нун „Бен цао“, който поставя основите на китайската фармакопея.

Азиатските лечители считат, че празът притежава множество важни свойства. Често използван за лечение на обикновена настинка, смята се, че той може да се бори с гъбични и бактериални инфекции и да причинява или увеличава потенето. Билката може да действа и като стимулант за метаболизма.

ползи от праз лук
За какво помага вкусният праз лук?

Не е известно как точно действа тази билка. Лечебният й ефект, както и острата миризма често се приписват на летливите масла на билката, които съдържат серни съединения като алицин, дипропил дисулфид и алил сулфид. Възможно е именно алицинът да е от особено значение. Установено е, че този агент, който се среща и в чесъна (Allium sativum), се бори с бактерии и гъбички, помага за предотвратяване на атеросклерозата, сваля нивата на холестерола и действа като антиоксидант.

Другите съставки на праз лука включват скорбяла, захари, целулоза, мастни киселини, пектин и витамини А и С.

Макар че луковицата на праз лука обикновено е предпочитана, останалите части на растението също се използват за лечение на дълъг списък от заболявания.

Корените, които в китайското билкарство се наричат Cong Xu, понякога се препоръчват за главоболие, свързано с настинка, възпаления на гърлото и измръзване.

Листата се използват за лечение на симптоми на настинка, карбункули, мозъчен удар и травматични наранявания.

Счита се, че семената на праз лука подобряват зрението и бъбречните функции.

Някои по-интересни изследвания на праз лука са проведени в Китай и Япония. Едно от японските изследвания се фокусира на въздействието му върху настинката. При проучването, в което са участвали 107 души, страдащи от настинки, равни количества (15 г) праз лук и джинджифил са комбинирани с няколко грама сол.

Сместа е приложена външно на различни места по тялото, включително по гърба, гърдите, дланите и долната част на ходилата. Всички участници в изследването, лекувани със сместа от праз лук, се възстановили за едни-два дни. Еднократното използване на праз обикновено било достатъчно за постигане на резултат. В няколко от случаите сместа свалила напълно високата температура в рамките на половин час.

Според друго изследване клизма, приготвена от праз лук, сок от джинджифил и корен на пинелия може да помогне при лечението на остър мастит (възпаление на гърдите при жените).

Оптималната доза праз не е установена със сигурност. Когато луковицата на праз лука се използва вътрешно, дозата обикновено е 9-15 г дневно. Може да се приготви отвара, като се свари праз лук във вода или във вино. Намачканата луковица може да се прилага и външно върху засегната област на кожата.

Когато други части на праз лука (листа, корени и семена) се използват вътрешно, дневната доза е 3-15 г. Както и луковиците, листата и корените на праз лука могат да се прилагат и външно.

В търговската мрежа се продават и таблетки, съдържащи екстракт от праз лук самостоятелно или в различни комбинации.

източник:woman.ru,Pixabay.com

Изглед на опаковката на продукта Доктор Силвър Dr. Silver
СРЕБЪРНАТА ВОДА, направена с новия генератор за сребърна вода Dr.Silver, е с още повече ползи за здравето

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *