Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хашимото – каква е причината за развитието на това заболяване?

Въпросът ми може би е малко странен, но искам да попитам има ли някаква връзка между наличието на трета сливица и опасността от болестта на Хашимото? Като малка имах трета сливица, а един познат с Хашимото наскоро подхвърли, че като причина да развие болестта счита именно това, че има трета сливица (или е имал, не разбрах точно). Освен това по принцип имам доста уголемени сливици и това също ме притеснява. Застрашена ли съм да развия Хашимото заради тези фактори? Благодаря предварително.

Галя Кирилова – Кърджали

Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване на щи­товидната жлеза. Към днешна дата медицината не е открила начин да се постигне пълното му излекуване и затова се на­лага да се приемат препарати до живот, за да се поддържа функцията на щитовидната жлеза. По-правилно е болес­тта да се нарече синдром на Хашимото.

болестта на Хашимото
Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване на щи­товидната жлеза

С времето обаче заболяването придобива наи­менованието на своя открива­тел и много хора го наричат само Хашимото. Най-просто обяснено, болестта на Хаши­мото представлява развитие на хроничен възпалителен процес, който унищожава тъ­канта на щитовидната жлеза.

Тя е най-голямата ендокринна жлеза с вътрешна секреция. Отговорна е за въглехидрат­ния, белтъчния и липидния метаболизъм в организма, а оттам и за почти всички про­цеси, протичащи в тялото ни. При заболяване от болестта на Хашимото може да се стиг­не до унищожаване на почти 80% от щитовидната тъкан. В резултат на това се влоша­ват здравето и качеството на живот на болния човек.

АПРОПО!

Трудно е да се определи точната причина за развитието на болес­тта. Според някои специалисти стресът е ключов фактор, който отключва смущенията във функ­цията на щитовидната жлеза, а оттам и заболяването. Възможно е болестта да се появи и вследствие на лечение от друго заболяване, при което болният се е подлагал на лъчетерапия или друг вид облъчва­не. Не са малко и защитниците на тезата, че болестта на Хашимото е вследствие на генетичен дефект, който се отключва в определен момент.

Първоначално болестта на Хашимото може да няма никакви симптоми. Един от първите признаци е проблем с преглъщането, леко подуване и дискомфорт в областта на шията. Постепенно се поя­вяват типичните проблеми, които съпътстват заболява­нията на щитовидната жлеза – лесна умора, разсеяност, липса на енергия, напълнява­не, отслабване на паметта, стягане, понякога дори леко душене в областта на шията, болки в мускулите и ставите, сърцебиене, шум в ушите, из­потяване, подпухване.

За диагностициране на Хашимото трябва да се на­прави ехографско изследване, преглед при ендокринолог, изследвания на кръвта и хор­моните.

След поставяне на диагно­зата традиционно се започва лечение с тиреоидни хормони за няколко месеца. След това се преминава към пожизне­но медикаментозно лечение, което включва различни ме­дикаменти, предписани от лекуващия лекар. В някои слу­чаи може да се пристъпи към операция.

Медицината не е доста­тъчно напреднала в разработ­ването н,а успешни лечебни методи за Хашимото. Според някои лекари прилаганото ле­чение не е правилно, тъй като предизвик­ва множество стра­нични ефекти, които увреждат други орга­ни. Затова все повече се прибягва до нетра­диционните методи на лечение на Хашимото, каквито са импулсният метод и хомеопатията.

Тяхната цел е да стиму­лират ес­тествено­то възста­новяване на функцията на щито­видната жлеза, ко­ето авто­матично води до по­добряване състоянието на пациента.

Ако страдате от болес­тта на Хашимото, ваш личен избор е какъв метод на лечение да изберете. Най-важното е да не прибягвате до самолечение и да спазвате стриктно лекар­ските предписания. Не всички полезни за здравето навици действат благоприятно на здравословното състояние на болните от Хашимото хора. Преди всичко не трябва да се плашите от поставената диагноза, защото с болестта на Хашимото може да се живее пълноценно.

Материалът е от в-к „Доктор”

ти лайф щитовидна жлеза
ТИ ЛАЙФ помага при проблеми с щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *