ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колко опасна за здравето е чешмяната вода?

Чешмяната вода е леснодостъпна и на пръв поглед изглежда, че всичко с нея е наред. Има ли някакви рискове за здравето, ако се използва често за пиене?

чешмяната вода
Чешмяната вода трябва да бъде използвана за пиене с едно на ум

Много от нас знаят, че не е добра идея да се пие непрекъснато вода от чешмата, но малко хора са наясно защо не бива да се прави това.

Според проучване на американски учени, използването на чешмяна вода може да бъде изпълнено с появата на много опасни заболявания, включително рак. Защо водата от чешмата може да бъде опасна за човешкото здраве?

С едно на ум за чешмяната вода

Разбира се, това не означава, че веднага след като изпиете чаша вода от чешмата, ще бъдете застрашени от някакво опасно заболяване. Добре е да имате едно на ум, както и да прилагате няколко лесни за спазване правила, когато пиете вода от чешмата.

Всички знаем, че в големите градове, където има широк недостиг на водни ресурси, консумираната от жителите вода преминава през процеса на пречистване, като се подлага на многократно хлориране и дезинфекция. Въпреки факта, че хлорът наистина помага в борбата с патогените, живеещи в такава вода, дезинфектантите образуват огромен брой нови химични съединения, повечето от които са много опасни за човешкото здраве.

Известно е, че дори във вода без упорита миризма на белина има специален реагент, наречен натриев хипохлорит

Наличието му в чешмяната вода помага да се намали присъствието на патогенни бактерии с около 99%. Въпреки това мъртвите бактерии остават във водоснабдяването, образувайки органични странични продукти, сред които хлороформът и трихалометанът се считат за най-токсични. Натрупвайки се в човешкото тяло, тези вещества причиняват проблеми със стомашно-чревния тракт и дихателната система.

Може ли водата от чешмата да причини рак?

Въпреки факта, че докато изпиваме поредната чаша вода от чешмата, дълбоко се надяваме, че хлорът може да унищожи всичко вредно и живо, това далеч не е така. Водата, преди да стигне до вашия апартамент, изминава дълъг път от пречиствателната станция през цели километри неособено чисти тръби. Разбира се, някои от патогените всъщност се унищожават от хлора и натриевия хипохлорит, но за да можем да ги унищожим, са необходими огромни дози алкали, които могат да унищожат не само бактериите, но и да причинят вреда на човешкия организъм.

Във чешмяна вода присъстват големи количества трихалометан и хлороформ, които при редовно използване могат да са причина за сериозни здравословни проблеми.

Известно е, че през 1976 г. американските изследователи провеждат специален експеримент, насочен към изучаване на ефектите на продължителното излагане на хлор върху тялото на гризачи. Резултатите от проучването показаха, че страничните продукти от дезинфекцията всъщност могат да причинят рак, както и проблеми с репродуктивната функция.

Пиенето на чешмяна вода без допълнително дезинфекциране също е изпълнено със заплаха за развитието на плода, поради което на бременните жени силно се препоръчва да се въздържат от пиене на такава вода.

Пиенето на чешмяна вода постоянно може да бъде нездравословно

Ако тялото ви е склонно да натрупва и да отлага минерални соли, тогава в бъбреците и в пикочния мехур ще се появят камъни. За тези рискове предупреждава изследване на учените от университета в Калкута. Също така, излишъкът не само от хлор, но и от минерали в чешмяната вода може да изостри сърдечните проблеми.
От твърдата, чешмяна вода кожата изсъхва и старее по-бързо.

Водата от чешмата е безопасна, но не и безвредна

След измиване се усеща сухота и стягане, и хората с чувствителна кожа могат да изпитат дразнене и сърбеж. Косата също изсъхва от водата с излишни соли. Тя става чуплива и се разресва по-трудно. Къпането на деца в твърда вода е една от причините за развитието на атопичен дерматит.

Факт е, че качеството на течността е пряко повлияно от нейния източник

Чрез водоснабдителните системи водата навлиза в домовете ни от реки, потоци, резервоари и други водни обекти, които често са замърсени от външни фактори, сред които най-голямата опасност е човешката дейност. Малко вероятно е пиенето на такава вода да е от полза, а точно обратното – може да навреди на човешкото тяло.

За да защитят себе си и своите близки от използването на чешмяна вода, много хора купуват бутилирана вода, като това може да се осъществи без каквито и да е трудности от почти всеки магазин. Такава вода може да бъде полезна, ако отговаря на всички препоръчани стандарти. Недостатъкът на тази опция е постоянната загуба на финансови ресурси. Освен това беше установено, че пластмасовите бутилки могат да имат отрицателен ефект върху съдържащата се в нея течност, така че използването на бутилирана вода също трябва да се извършва с едно на ум.

Струва ли си да пречистваме водата от чешмата и как?

Определено си заслужава да се помисли за допълнително изчистване на чешмяната вода. На първо място заради високото съдържание на хлор в нея. За да се постигне това, можете да използвате филтри. Преваряването и утаяването също ще помогнат. Последните два начина са сравнително ефективни и безплатни. Освен това, задължително трябва да се източва водата от крана, която е престояла през нощта.

И все пак, много експерти, когато отговарят на въпроса каква вода е полезна за пиене, са недвусмислени – само филтриранa. Съвременните системи за филтриране и пречистване на водата използват няколко етапа, за да увеличат максимално качеството на водата от чешмата. В допълнение, много от тези системи са проектирани по такъв начин, че да елиминират само нежеланите вредни вещества или привеждат съдържанието им до приемлива норма. В същото време такива системи не променят количественото съдържание на полезни или безобидни елементи. Благодарение на това водата става не само безопасна за употреба, но и полезна за човешкото здраве.

www.bwt.ru

Dr.Silver NEW
Пригответе си сребърна вода в домашни условия с уреда Dr. SILVER

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *